Одлука о укидању Ванредне ситуације за територију града Краљева

 

Градски штаб за ванредне ситуације је донео Одлуку о укидању ванредне ситуације за територију града Краљева – саопштио је градоначелник града Краљева – командант Штаба, на конференцији за новинаре сазваној тим поводом. Како је истакао, услови за то су се стекли након сагледавања ситуације на територији града Краљева и увида да се и Западна Морава и Ибар повлаче у своја корита. Према његовим речима, чланови Комисије за процену штете од елементарних непогода – клизишта, одрона, ерозије, земљотреса и поплаве су на терену пописали све оштећене стамбене објекте, сем оних у којима станари нису били присутни, а које ће накнадно обићи. Према подацима, поплављено је 130 стамбених објеката. Помоћни објекти још нису евидентирани, али се процењује да је оштећено 140-150. Будући да се вода са пољопривредних земљишта још није повукла, штета ће бити утврђивана када се за то створе услови. Градоначелник је најавио и долазак представника Министарства пољопривреде и заштите животне средине, који ће помоћи да се обиђе поплављено земљиште и види који су усеви били посејани на поплављеним ораницама.

„Мислим да ћемо бити један од првих градова који ће имати потпуну информацију о томе колико је поплављено и колика је штета на територији града Краљева“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.

Истакао је да су тренутно најнеопходније сушилице, као и да су набављене захваљујући Влади Републике Србије, и то за сваку кућу, и налазе се у магацину Црвеног крста. Како је најавио, сушачи влаге ће већ сутра бити расподељени како би грађани могли да осуше поплављене домове.

С обзиром на велику потрошњу електричне енергије за рад сушача, рекао је градоначелник Илић, упућен је захтев Влади РС да узме у разматрање да ЕПС делом учествује у направљеном трошку, тј. да Влада РС ослободи грађане плаћања електричне енергије. Он је додао и да ће град, у контакту са Владом РС, добити сву неопходну помоћ за домаћинства.

Хигијенске мере на терену (дезинфекција, дезинсекција, дератизација) су започете, речено је. Екипе су на терену, сва поплављена подручја ће бити третирана, биће урађена асанација у свим поплављеним деловима града – Милочају, Мрсаћу, Адранима, Грдици, Сирчи… 

Чим услови буду дозволили, кренуће се у радове на сређивању канала како се не би дошли у ситуацију да попречне воде опет поплаве насеља, као и радове на изградњи насипа у Грдици, изјавио је градоначелник. Водоснабдевање у Сирчи је под контролом, а цевовод, који је у прекиду, биће сређен чим се Морава повуче, као и мост у том селу.

Командант Градског штабе је рекао да има информацију је да ће у току наредне недеље Влада почети исплаћивање накнаде за штету.

Члан Штаба за сарадњу са Владом РС Александар Ерац је најавио да, већ следеће недеље, угрожени могу да очекују помоћ од пет милиона динара – донацију прикупљену захваљујући упорности свих оних који заступају интересе наших суграђана. Такође, најавио је панел у Краљеву на коме ће струка понудити право решење за трајно решавање водоплавног подручја.

 

Посета министра Вулина поплављеном подручју                                             14.03.2016.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је посетио поплављена домаћинства у Сирчи и Адранима. Градоначелник Краљева Томислав Илић је истакао одличну сарадњу са Владом РС чији чланови су убрзо након поплава дошли у Краљево. Градоначелник је министру, који је већ допремио пакете са храном и водом за прву помоћ, пренео да су тренутно најнеопходнији сушачи како би грађани што пре осушили објекте, а затим и грађевински материјал, како би почели радове на санацији. Како је истакао, на самом терену ће се најбоље видети шта им је још потребно.

Министар Вулин је истакао да је Министарство на чијем се челу налази, поучено искуствима из ранијих поплава, унапред обезбедило значајне количине хране и основних животних потрепштина баш за овакве случајеве.

„До сада нисмо имали оваква средства. Сад располажемо њима и у стању смо да реагујемо одмах. Обезбедили смо одговарајуће пакете. Након последњих поплава, донели смо и правилник како да се понашају наши центри за социјални рад. Центар у Краљеву је имао више стотина излазака на терен. Сви корисници новчане социјалне помоћи су контактирани, обиђени, збринути. Непосредно угрожени су добили могућност да буду смештени у наше установе и да им се помогне у смештају код рођака. Обезбедили смо једнократне новчане помоћи, помоћи за селидбу, могућност да платимо смештај док се ситуација не среди“, рекао је министар.

Он је захвалио локалној самоуправи која је била брза и одмах ступила у комуникацију са надлежнима и све потребе на време доставила.

„Мој првенствени задатак овде је да сагледам шта могу да помогнем, шта Министарство рада може да уради, а шта остала министарства. Ја сам ту да видим шта је то потребно сада, одмах и овде, шта брзо можемо да урадимо“, рекао је министар и додао да ће се, уколико буду потребни семе и гориво, обратити Министарству пољопривреде да се људима обезбеди да спасу што могу, будући да још увек није прекасно да се усеви поново посеју, да се преоре и да се крене из почетка.

         

 

Шефица Канцеларије Уједињених нација у Краљеву                        13.03.2016.

 

 

Шефица Канцеларије Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова Солорано, са сарадницима, посетила је Краљево, састала са са представницима локалне самоуправе и обишла део поплављене Грдице. Како је истакла, они су, у име Програма УН за развој, били у обиласку поплављених подручја Чачка, а сада и нашег града, да виде и процене ситуацију на терену, разговарају са локалним самоуправама и процене да ли су помоћ и подршка потребни.

Програм УН за развој је, после поплава 2014. године, обезбедио извесну подршку, која се фокусирала углавном на смањење ризика од катастрофа, а затим и штета. На састанку са градоначелником Краљева Томиславом Илићем и начелником Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева Здравком Максимовићем, између осталог, било је речи о томе како су мере за превенцију примењене након последњих поплава сада помогле да се смањи штета. Гостима су приказани и кратки филмови са поплављеног подручја, снимљени дроном, на којим се види да су стамбени објекти и пољопривредно земљиште оштећени, уз извештај о тренутној ситуацији на терену.

„Тражимо могућности и начине да унапредимо ове методе превенције и учинимо их снажнијим. UNDP се фокусира на то да се сачувају развојни потенцијали,  да не буду уништени или оштећени због природних катастрофа и да се настави даље унапређивање развоја. Морамо да наставимо да радимо са централним нивоом власти, да се смањи штета од великих водотокова. То не значи само да се ради обнова, већ и на превенцији и одржавању речних корита. Иако ситуација није добра, подручја су много боље заштићена него пре две године. Локална самоуправа ће имати више капацитета да спречи даље штете и ризике од поплава. Од UNDP можете очекивати подршку и помоћ у спречавању и смањењу ризика од катастрофа. Ипак, УН неће овде бити довека и капацитети локалних самоуправа морају бити довољни у том погледу. Али све док је помоћ УН потребна, бићемо овде. Још увек разговарамо са Владом о могућностима, о потреби за спровођењем дефинитивне процене и о томе какав је вид помоћи и подршке потребан након тога“, изјавила је Војачкова Солорано.

Градоначелник Краљева је такође истакао да морамо више водити рачуна о превенцији.

„Они су ту да нам помогну, пре свега, на водотоцима над којим има надлежност локална самоуправа, а то су водотоци другог реда. Заједничким снагама ћемо успети поједине водотоке да средимо да не би више долазило до плављења подручја у којима се налазе. За сада нема проблема, све је под контролом. Надам седа ћемо и бунаре у Жичком пољу сачувати, да не дође до загађења бунара који снабдевају град Краљево водом. Заштитни бедем је постављен пре два дана“, рекао је градоначелник.

Шефица Канцеларије УН у Србији је, након обилска грдичке аде, изјавила како за сада изгледа да локалне самоуправе имају ситуацију под контролом и да су мере за спречавање и смањење ризика од елементарних непогода дале резултате и спречиле велике штете.

„Поплаве су природна елементарна непогода и због климатских промена ће бити све чешће, али мере за смањење ризика катастрофа у будућности су неопходне и морају да дају своје резултате. Наставићемо да мотримо ситуацију и разговарамо са локалним самоуправама. Ојачавање брана, чишћење резервоара, система за водоснабдевање и канализацију су неопходни. UNDP је дао око седам милиона долара прошле године, али и помогао у развоју капацитета за смањење ризика“, изјавила је Ирена Војачкова Солорано.

Према градоначелниковим речима, тренутна ситуација на обали Западне Мораве је под контролом. Све примењене мере функционишу и нема опасности од новог изливања. Комуникација са РХМЗ и „Србијаводама“ је непрекидна.   Штете су много мање него 2014. године. Како је истакао, иако је вода ушла у стотинак кућа, на самом насипу је одбрањено око 300 кућа.                             

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email