„Културно наслеђе као ресурс за економски развој" тема је Округлог стола које је Друштво за локални развој, као технички партне у пројекту „Еко музеј Ибарске долине" организовао данас у дворишту Завода за заштиту споменика културе у Краљеву. Овом догађају присуствовали су представници града: Милун Јовановић, заменик градоначелника, Ђорђе Павловић, саветник градоначелника, Миша Милосављевић и Ненад Марковић, чланови Градског већа, као и представници установа културе укључених у овај пројекат.

Партнери у пројекту су: „Comitato Servizi Cooperacione coi Balcani", Град Краљево и Друштво за локални развој „Содалис" из Краљева.

Колевка еко музеја је Француска седамдесетих година прошлог века, а они данас постоје у многим земљама широм света.

„Идеја је да на простору слива реке Ибар, Рашке, Новог Пазара, а у овом случају конкретно Краљева, покушамо да направимо модел који би, базиран на културном наслеђу тог простора, могао да утиче на економски развој", каже Лазар Нишавић из Друштва за локални развој „Содалис".

Регион Тоскане (Италија) је 6. септембра 2008. године формално поднео предлог програма под називом "Seenet: транс-локална мрежа за сарадњу између Италије и Југоисточне Европе", са циљем унапређења еколошког туризма на територијама Краљева, Ниша, Никшића, Скадра и Пећи. Реализација овог програма, за који средства обезбеђују Влада Италије и регија Тренто, у Краљеву је започета 2010. године.

„На питање: „Зашто Маглич?" одговор гласи: Зато што је идеја да се та тврђава, на двадесетак километара од Краљева стави у функцију на такав начин да може да помогне економски развој нашег простора, првенствено развој туризма", појашњава Нишавић.

И према речима Катарине Грујовић Брковић из Завода за заштиту споменика културе у Краљеву, овим пројектом даје се могућност људима који на простору Маглича живе да нешто произведу и да од тог производа свог рада живе.

„Није тачно да се културна добра не смеју мењати. Њих је потребно учинити одрживим и пронаћи им функцију у времену у коме живимо", наводи Катарина Грујовић Брковић.

Округли сто завршен је поруком да се било какви радови морају одвијати под строгом стручном контролом, уз настојање да се објекти култуно-историјског наслеђа сачувају за будуће генерације.


 

  НАЈАВА AKЦИЈЕ СУЗБИЈАЊА КОМАРАЦА

Град Краљево склопио је уговор са Ветеринарским специјалистичким институтом у Краљеву, којим је овој установи поверио послове сузбијања комараца, мува, лептира и осталих инсеката.

            Акција ће на подручју града и делу приградске територије бити организована вечерас и сутра, 31. августа од 18.00 до 22.00 сата.

            „Град ће, преко својих органа, односно надлежног Одљења за инспекцијске послове и комуналног инспектора ветеринарске струке Јована Лековића обавити надзор над спровођењем акције сузбијања комараца и осталих инсеката", рекла је на конференцији за новинаре Славица Поповић, заменик начелника у Одељењу за инспекцијске послове.

            Према речима Миодрага Рајковића, специјалисте Ветеринарског специјалистичког института, комарци у овом тренутку праве велику епидемиолошку сметњу у целој Србији, а од вируса „западног Нила" до сада је у земљи умрло 14 људи, а стотинак је хоспитализовано.

Локална самоуправа је, преузимајући обавезу да заштити становништво од зараза тог типа, донела одлуку да Ветеринарско специјалистичком институту обезбеди средства за сузбијање и гориво за возила, а опрема и рад су учешће Ветеринарског института.

Рајковић је подсетио да Београд често у прогнозама упозорава на комарце који су преносиоци виуса „западног Нила".

„Дефинитивно, потенцијална опасност је велика, јер за четири до пет сати, зараженог комарца са, рецимо, београдске Аутокоманде, можете да имате у Краљеву. Довољно је да неки вулканизер тамо купи половну гуму и да је у Краљево донесе са оном водом која се налази у њој и да тако пренесе и зараженог комарца", рекао је Рајковић.

Он је додао да Краљево не спада у приоритетну групу градова који треба да спроводе опсежне мере контроле комараца, јер смо ми град на две текуће реке и имамо незнатну количину бара и потенцијалних станишта за развј ларви и комараца у свом окружењу.

„Ипак, искуства показују да се у вечерњим сатима појављују комарци у великом броју, задајући неприлике грађанима", појаснио је представник ВТИ, додајући да прогнозе најављују погодне временске прилике пред ову викенд-акцију.

Град Краљево акција сузбијања комараца ће коштати 300.000 динара.

„Поређења ради, Град Крушевац је за овакву акцију, додуше на територији свих стотину и једног села, колико их имају, издвојио 1.600.000 динара", навео је Рајковић.

Ветеринарски специјалистички институт ће, опремом Републичког центра за контролу зараза коју поседују, извести акцију у висини цене коштања потрошног материјала.

Вечерас у 18.00 часова екипе ће кренути са Градског кеја, а за сузбијање инсеката биће коришћена два начина: замагљивање и задимљавање, којима ће под контролу бити стављени не само комарци, већ и други летећи инсекти.

„Опасности по пчеле нема, јер оне нису активне у том делу дана, а и ми ћемо користити средства која за пчеле нису опасна", објашњава Рајковић додајући да опрема коју поседују производи и емитује капи величине од 10 до 30 микрона која не може да убије пчелу, чак ни са најјачим инсектицидима.

Вечерас ће бити третирана лева обала Ибра, односно градска зона, а у суботу десна обала, односно подручје од Матарушке Бање до Краљева.

Према речима Зорана Дебељака, директора Ветеринарског специјалистичког института, акција сузбијања комараца и других инсеката представља посао који захтева крајње систематски приступ, испланиран на годишњем нивоу и који може и мора да обухвати већи број компетентних установа и стручњака који раде тај посао.

Print Friendly, PDF & Email