Град Краљево је био домаћин округлог стола на тему „Европа у мом граду: шта могу да учиним за свој град у процесу приступања ЕУ“, који је организовао Одбор за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије, у сарадњи са Фондацијом Конрад Аденауер, у оквиру пројекта који има за циљ унапређивање сарадње Народне скупштине Републике Србије и локалних самоуправа, уз подршку Фондације. Пројекат се спроводи са циљем размене мишљења и међусобног информисања локалних и централних нивоа власти о заједничким политикама ЕУ, начину функционисања и доношења одлука у ЕУ и ефикасном коришћењу ИПА фондова ЕУ у функцији локалног економског развоја, корацима у процесу приступања и преговора о чланству у ЕУ.

            Организацијом округлих столова у градовима и општинама у Србији омогућава се и олакшава комуникација о различитим аспектима процеса европске интеграције представника локалних самоуправа, невладиног сектора, универзитета, медија и привреде са представницима државних институција и стручњацима. Скупови се организују с циљем да њихови учесници размене искуства и информације и да се активно укључе у процес који ће обележити политике деловања у свим областима у земљи наредних година.

            Представницима града Краљева и Рашког управног округа, посланицима у Народној скупштини из града Краљева, већницима, помоћницима градоначелника, директорима градских предузећа и установа, привредницима, представницима школства, омладине, новинарима и другим учесницима округлог стола обратили су се народне посланице Ирена Алексић и Душица Стојковић, чланице Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, градоначелник града Краљева Томислав Илић, директор Фондације Конрад Аденауер Београд Норберт Бекман-Диркес. Актуелно стање увид у инфраструктуру и развојне циљеве града Краљева представиле су директорка Дирекције за планирање и изградњу Краљево Марица Мијајловић и Мирјана Продановић, руководилац Службе за управљање пројектима и локално економски развој Градске управе града Краљева. О инфраструктури градова и општина и ИПА-фондовима – инвестиционим пројектима, грантовима, буџетској помоћи говорио је Михаило Удовички, представник ГИЗ-а, Друштва за међународну сарадњу-Међународну помоћ, Београд.

            Градоначелник града Краљева Томислав Илић је захвалио Фондацији и народним посланицима из Краљева који су успоставили ову сарадњу између локалне самоуправе и Парламента Републике Србије да би се видело како да уђемо у ЕУ и приђемо претприступним фондовима. Како је истакао, и овај састанак ће послужити томе, а нада се и да ће много тога бити за бенефит града Краљева.

Начелник РУО Небојша Симовић је упознао госте са округом, који има са чиме у Европу – своју историју, традицију, богатства, вредне и честите људе, део је европске територије. Он је изразио наду да ће у Европи имати једно место за Србију.

Директор Фондације је изјавио да му је изузетна част да буде у Краљеву и да је захвалан на прилици да предочи европску политику и напредак који је остварен у ЕУ.

„Европа није теорија, Европа је живот и будућност. Да бисмо тај живот и будућност учинили доступним, да их оживимо, неопходно је да искористимо прилику и покажемо могућности и алат које Европа ставља на располагање да бисмо достигли тај свој циљ. Данашњи скуп треба да истакне и укаже на могућности које пружа ЕУ, која обезбеђује да се крене на пут у заједничку Европу. Заједно ћемо уредити Европу и из тог разлога смо овде“, поручио је први човек Фондације и додао да се Србија држи свих правила ЕУ и, што је још важније, људскости, што се избеглица тиче. „Може да се честита вашој земљи јер се размишља на који начин може људима да се помогне“, рекао је Норберт Бекман-Диркес.

            Народна посланица у Скупштини РС из Краљева Ирена Алексић истакла је значај ове посете за град Краљево.

„Надам се и дубоко верујем да ћемо посету заиста искористити на најбољи могући начин – да приближимо локалној самоуправи, грађанима, значај ЕУ, претприступних фондова. Уколико су они сада такви какви јесу, нуде такве могућности какве нуде, можемо замислити какве ће нам могућности бити нуђене када постанемо пуноправна чланица ЕУ“, рекла је Алексићева.

Она је истакла да у Парламенту постоји апсолутни консензус када су европске интеграције у питању и то да Србија постане пуноправна чланица ЕУ.

„Како бисмо унапредили подршку грађана, која је око 50 одсто, битно је радити на практичним стварима. Овакви скупови практично показују на који начин, када Србија постане чланица, а и сада као кандидат, можемо да помогнемо обичном грађанину, свом граду. На нама, народним посланицима, и свима који су на било који начин укључени у процес евроинтеграција, јесте да пренесемо грађанима какав је бенефит, како бисмо имали и подршку“, рекла је народна посланица и чланица Одбора Ирена Алексић. 

До сада су трибине на исту тему одржане у Нишу, Сомбору и градској општини Чукарица у Београду, у оквиру пројекта Европа у мом граду, који Одбор за европске интеграције спроводи у сарадњи са Фондацијом Конрад Аденауер у Београду.

 

           

Print Friendly, PDF & Email