Државни комеморативни скуп посвећен двадесет трећој годишњици НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије одржан је 24. марта у граду Краљеву. Обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији, на Тргу српских ратника, присуствовао је председник Републике Србије Александар Вучић, државни врх Србије, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, бројни грађани…

Помен жртвама бомбардовања служио је патријарх Порфирије, са свештенством. Како је казао у беседи, „у Краљеву смо се окупили да узнесемо молтву, одамо достојан помен жртвама, али и да видамо и исцељујемо ране нанете једним организованим античовечством. Свако убиство, било где у свету, трагедија је, срамота и пораз читавог људског рода“.

„Чињеница је непобитна да је тада 19 држава учестовало у ‘каиновском’ злочину, бомбардовању и разарању нашег народа и земље, праћено медијским фабрикама и трговањима истинама и лажима, пласирањем клевета о нама, нашој цркви и нашем народу. Тада смо били суочени са бескрупулозним злом, са силом која ни тада, као ни било када, није узимала у обзир право и правду. Једини критеријум је био моћ и сила. Били смо суочени са злом, пред којим ум стаје“, казао је поглавар Српске православне цркве.

„Зато се молимо за нашу браћу и сестре пострадале у НАТО агресији, као и за све који и данас страдају било где, молимо се за мир у свету. Молимо се данас посебно за престанак сукоба у Украјини, за мир на Блиском истоку, Африци и свуда. Да сви разумеју да смо међусобно сви повезани и једни другима потребни. Сви људи су браћа и сви људи су наша браћа”, поручио је патријарх Порфирије.

Живи сведок страшних дана, Бојана Жарчанин, из села Жарче надомак Краљева, тада четрнаестогодишња девојчица, поделила је причу о свом и страдању своје породице 1. маја 1999. године – брат и данас са гелером поред срца, отац и стриц тешко рањени, она – без ноге…

„Али, јак смо ми народ, жилав, издржљив. Захваљујући генима, и запосленима у Здравственом центру „Студеница“, сада сам добро. Девојчица са пропланка данас је дипломирани економиста, супруга, мајка петогодишње девојчице Дуње… Опоравила се… Можда ћу и да им опростим, али да заборавим никада“, рекла је Бојана, молећи се да се рат никада никоме не догоди и обраћајући се председнику Србије: „Председниче, чувајте нас. Чувајте мир и стабилност свих нас!“

Српски члан председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик подсетио је на страдање 81 детета, које су називали „колатералном штетом“. Како је нагласио, уместо извињења, они који су то учинили поновили су то у својим причама, уживају у сећањима, мислећи да су јунаци не само оног, него и овог времена.

„Учен сам да праштам, али неке ствари не могу. Србија је нашла тај свој нови пут, и ми Срби где год живимо данас смо окупљени. Данас смо ментално и економски јаки. Захваљујући председнику Вучићу обележавамо овај дан, јер је он покренуо процес да заједно Србија и Република Српска обележавају славне, али и ове тужне дане из наше историје“, рекао је Додик истичући да Србија иде напред и да се развија на најбољи могући начин и тако се одужује онима који су страдали, који су тада маштали о некој сретнијој Србији. Зато је и данас веома важно јединство и подршка председнику Вучићу, за одржавање мира и стабилности, важно је сачувати ‘небо слободе’“, казао је српски члан Председништва БиХ.

Председник Републике Србије Александар Вучић подсетио је на то да је пре 23 године кренуо бруталан, језив, злочиначки, ужасан, нељудски напад на једну малу земљу, која тешко да је некоме нешто скривила и која никога није напала.

„Та мала земља и њен велики народ хтели су само да буду свој на своме, да чувају своја огњишта. Њих 19 највећих, најмоћнијих, најјачих, најсилнијих су своју храброст, бахатост, осионост и ароганцију желели да покажу на једном малом непокореном слободарском народу. Није им било довољно то што су годинама чинили и пре тога, већ су се свом својом машинеријом, најмоћноијом, острвили да убију и душу, дух и срце тог непокореног народа“, казао је председник Вучић нагласивши да за свој злочиначки чин, којим кажу да су „бранили мир и свет“, нису добили зелено светло од света, од Уједињених нација и Савета безбедности.

„Силеџије, њих 19, тукле су једног и када је тај један пао, када су му деца уплакана пала на земљу, наставили су да га шутирају. И после тога, сваке године тражите од нас да клечимо пред вама и да вам се извинимо што сте нас тукли и што сте тукли нашу децу?“, запитао је Вучић наставивши: „Да бисмо историјски разумели све своје грешке и оправданост тога што се вас 19 јаких, најјачих, силних, најсилнијих, моћних и најмоћнијих иживљавало на једној малој земљи и на једном великом и поноситом народу? Нећемо да клечимо и нећемо да молимо. Хоћемо да чувамо сећање на страдале и никада вам нећемо заборавити оно што сте овој земљи и народу урадили“, рекао је Вучић изговарајући имена Краљевчана убијених током НАТО агресије….

Председник Србије је, поновивши неколико пута, истакао да се навршило 23 године од почетка „НАТО агресије на нашу земљу, све оно што су нам бранили да кажемо годинама и деценијама, а што више никада нећемо да кријемо – агресије на једну суверену државу, оснивача Уједињених нација, и без одлуке Уједињених нација“.

„А данас, драги народе, не сећају се тога. И кад се сете, боље да се не сете. Kад се сете, онда видите да то нису баш случајно направили, да није била нека грешка, како смо се надали све ово време. Видите да су то планирали и да су задовољни тиме што су урадили. Моја молба за њих је: пустите нас бар тог, 24. марта, један дан у години, пустите нас да бар тај један дан жалимо за хиљадама људи које сте убили. Пустите нас да тај један дан можемо да чујемо вашу тишину. Ућутите, на тај један, једини дан! Не вређајте наше жртве! Покажите поштовање према једном слободном и слободарском народу!“, поручио је Александар Вучић из Краљева, са обележавања двадесет треће годишњице НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије истичући да је наша обавеза да градимо културу сећања.

„И нисам за то заслужан ја, више су заслужни људи из Републике Српске и председник Додик, али и сви остали. Заједно смо у томе. И никада више нећемо бити раздвојени по том питању. Увек ћемо бити заједно у сећању на трагедију нашег народа и на дивне ствари које су се дешавале у нашој историји, зато што смо један народ. Можемо да живимо у колико хоћете држава, никада нећемо бити народ који ћете моћи да раздвојите. Увек ћемо да говоримо истим, српским језиком и да користимо наше најлепше српско, ћириличко писмо“, изјавио је Вучић и додао да су тешки дани пред нама.

„Све што могу, а молио сам управо за овакве речи и благослов од Његове светости, и све што будемо могли, из свег срца, из дубине душе, због будућности нашег народа и наше деце, даћемо све да сачувамо мир. Они који мисле да ће да нам протерују и убијају народ, такође морају да знају да се то неће догодити. Неће се догодити, јер Србија није више ни џак нити канта за ударање. Србија је земља поносног и снажног народа и Србија ће чувати своју слободу једнако снажно као и свој мир“, поручио је председник Вучић, на препуном Тргу српских ратника у Kраљеву, додајући да нема веће вредности од живота деце и замолио све, широм света, да чувају животе својих генерација и да прекину конфликте.

Обележавање двадесет треће годишњице НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије на Тргу српских ратника у Краљеву је пратио и музичко-сценски приказ као подсетник на догађаје и страдања током НАТО агресије, уз поруку „Опростићемо, ако будемо могли, заборавити, само ако нас не буде било“.

Print Friendly, PDF & Email