Посета амбасадора Јапана Краљеву                                                     05.Март .2012. године

 Амбасадор Јапана у Србији Тошио Цунозаки данас је, током посете краљевачкој Основној школи "Димитрије Туцовић", казао да ће Јапан наставити да помаже Србији. Школи "Димитрије Туцовић" Влада Јапана поклонила је 62.272 евра у оквиру пројекта побољшања образовања (ПОПОС) у Србији. ПОПОС донације имају за циљ да подрже социјални развој кроз пројекте за основне потребе становништва. Влада Јапана обезбеђује финансијску помоћ неопходну за реализацију пројеката који  доприносе економском и социјалном развоју земље. Здравствена заштита, образовање, социјална заштита и животна средина су главне области интересовања Владе Јапана. Од 1999.год. реализовано је 136 ПОПОС донација у Републици Србији.
  "Желим да изразим своју солидарност према становницима Краљева који се труде да обнове свој град после земљотреса у новембру 2010. године, а ово је седми пут да сам у овом граду и ову школу сам посетио само месец дана након земљотреса. До данас је реализовано 136 пројеката за основне потребе становништва у Србији, а образовање је једна од главних области на које се Влада Јапана фокусира у Србији и наставићемо са нашом подршком овом сектору у погледу основних људских потреба упркос тешкој ситуацији у Јапану након земљотреса и цунамија", казао је Цунозаки.
Новцем Јапана у краљевачкој школи су после земљотреса 3. новембра 2010. године, замењени прозори, плафони и подови.
Амбасадор Јапана је захвалио српском народу, а нарочито грађанима Краљева који су после земљотреса и цунамија у Јапану у марту прошле године, показали "дирљиву саосећајност за жтрве разорног земљотреса и цунамија".
Јапанска помоћ кроз пројекте за основне потребе становништва у Србији од 1999. године износи око 7,6 милиона евра, док укупан износ помоћи коју је Јапан у том периоду упутио Србији износи више од 200 милиона евра.
Са амбасадором Јапана су разговарали Драгана Ђуровић, директорка О.Ш.
„ Димитрије Туцовић" , Љубиша Симовић градоначелник Краљева и Жарко Милосављевић начелник школске управе Краљева.
Градоначелник Симовић је истакао да Србија на памти већу помоћ у донацијама од било које државе као од помоћи Јапана. Народ Јапана је читав низ година  у кризи у којој се Србија налази несебичнио помагао, упркос проблемима који су и њих задесили, наш народ и државу.  
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email