ПЕТНАЕСТА (ВАНРЕДНА) СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА                                            13. фебруар 2013.

             Чланови Градског већа усвојили су данас предлоге  Решења о давању сагласности за доношење Одлуке о усвајању Програма пословања за 2013. годину јавно комуналних предузећа „Пијаца", „Чистоћа", „Путеви", „Водовод", Јавно енергетског предзећа „Топлана", ЈП Дирекција за планирање и изградњу „Краљево" и ЈП „Општинска стамбена агенција".

            „Сва наша јавна предузећа имају обавезу да, у складу са начелима тржишне економије, исплативо послују, а са друге стране су грађани који, у условима кризе, и иначе тешко живе. Према појединим уговорима, пројектима и програмима чији су потписници и град, и та јавна предузећа, цене неких услуга, попут цене воде, морају да буду подигнуте на виши ниво, па ћемо, у жељи да заштитимо стандард грађана размишљати и о субвенционисаним ценама", каже Милун Јовановић, заменик градоначелника.

            Он је подсетио да су представници градских јавних предузећа на седници изнели податке да би били задовољни и просечном ценом коју услуге које пружају имају на нивоу Србије, односно у градовима у окружењу.

            Програмом пословања ЈКП „Пијаца" за ову годину планирано је повећање прихода за 16,7 одсто, по основу процене тржишне вредности грађевинских објеката и усклађивања постојеће цене закупа са растом цена на мало. Од инвестиција планирани су реконструкција водоводне мреже у износу од два милиона динара и друга фаза реконструкције млечне пијаце (набавка расхладних витрина) у износу од осам милиона динара.

            Програмом пословања ЈКП „Чистоћа" за 2013. годину планирана је нето добит од милион динара, а према речима известиоца по овој тачки дневног реда, предузећу је, да би могло нормално да функционише неопходно повећање цена појединих услуга. Као илустрација, изнет је податак да је цена услуге изношења смећа у Краљеву 72,3 одсто нижа у односу на просек у Србији.

            У овогодишњем плану инвестиционих улагања ЈКП „Путеви" предвидело је као стратешки важне мере на активирању каменолома у Горњим Лађевцима и шљункаре на Морави. „Путеви" би експлоатацијом камена и шљунка, како је наведено, значајно увећали приходе, а истовремено смањили трошкове набаке тих агрегата.

            У Програму пословања ЈКП „Водовод" наводи се да прошле године ово предузеће није добило сагласност за тражено повећање цене воде, али да 15. јуна, на реализацију стиже прва рата кредита КfW програма Немачке развојне банке која подразумева тарифни модел наплате и вишу цену кубика воде.   

            Краљевачка „Топлана" предвидела је за 2013. годину повећање прихода за 21 одсто и то пре свега захваљујући коригованим ценама. Према речима известиоца, директора ЈКП „Топлана" Драгана Арсенијевића, своје обавезе по питању реализације планираних инвестиција у програму КfW 4, „Топлана", за сада редовно испуњава, а током године планира пријем и четири нова производна радника, јер толико садашњих радника „Топлане" иде у пензију.

            ЈП Општинска стамбена агенција биће ангажована на изградњи станова за социјално становање на Берановцу и Рибници, као и на реализацији пројекта урбане регенерације стамбеног комплекса у Доситејевој улици.

            Програмом пословања ЈП Дирекција за планирање и изградњу „Краљево" обухваћен је Програм уређивања грађевинског земљишта за 2013. годину, који је крајем прошле године усвојила Скупштина града са приходима и расходима од 1.100.300.000 динара и материјалним трошковима Дирекције у износу од 103.311.000 динара. Цео износ укупно планираних прихода од 1.203.611.000 динара планиран је из градског буџета, будући да су Законом о буџетском систему укинути сопствени приходи Дирекције.

            Чланови Градског већа усвојили су и предлог да се за организовање Сретењске трке у Ушћу издвоји 50.000 динара, а за организовање Првенства Србије у кросу 100.000 динара. Такође, усвојени су и Извештај о стању безбедности саобраћаја на путевима Краљева и предлог Одлуке о образовању Комисије за планове града. Из градског буџета издвојено је и око 400 милиона динара за текуће и капиталне трансфере за 23 основне и 10 средњих школа у Краљеву, а на предлог председавајућег Милуна Јовановића, прва тачка дневног реда којом је била предвиђена расправа о оставци коју је поднео начелник Градске управе Милош Петровић, скинута је са дневног реда. Усвојени предлози и решења наћи ће се пред одборницима на наредној градској скупштини.
 

ЈЕЛЕНИ МАРАШЕВИЋ НАГРАДА ФОНДА „ДР МИЛОШ БАБИЋ“                      12. фебруар 2013.

 

У знак сећања на првог градоначелника Краљева, којег је смрт затекла на тој функцији 2009. године, у Краљеву су данас четврти пут додељене награде из Фонда „Др Милош Бабић“.
Награду за најбољег студента добила је Краљевчанка Јелена Марашевић, студенткиња докторских студија електротехнике на њујоршком „Колумбија“ универзитету, а још четири студенткиње: Андријана Букоњић, Софија Новичић, Тијана Раденковић и Нина Пејић добиле су специјална признања.
Награде Фонда „Др Милош Бабић“ први пут су додељене 2010. године, на основу идеје тадашњег посланика Нове Србије (НС) Мирослава Маркићевића, а критеријуме за награђивање је установио Градски одбор НС, чији је Бабић био истакнути члан.
Повереник НС за Краљево Предраг Матић подсетио је да је Милош Бабић цео свој живот посветио људима, медицини и својој специјалности-анестезиологији.
„Најважнија порука са ове Академије и свих будућих јесте апел најбољим студентима да остану у Србији и да се у својој земљи докажу као стручњаци, када су већ на својим факултетима доказали да су најбољи“, рекао је Матић.
Награде најбољима и ове године уручила је покојникова супруга Миланка Бабић.
„Јелена је увек током школовања имала највише оцене, а и сада у Њујорку свој град представља у најлепшем светлу“, каже Боса Марашевић, Јеленина мајка и додаје да је поносна што награда носи име човека какав је био Милош Бабић.
Милош Бабић рођен је у Лапову 1955. године, специјализирао је анестезиологију на Војно-медицинској академији у Београду, а као лекар-анестезиолог по више месеци провео је на славонском и на косовском ратишту.
Са места начелника Одељења за анестезиологију Здравственог центра „Студеница“ у Краљеву, на првим непосредним изборима 2006. године је изабран за председника општине, а био је и први градоначелник Краљева, од јуна 2008. до смрти крајем фебруара 2009. године.


 

Print Friendly, PDF & Email