ДЕВЕТ ГОДИНА ЗЛОЧИНА БЕЗ КАЗНЕ                                                                     15. март 2013.

Међународна заједница види бол српског народа, али се и даље бави само набрајањем његових несрећа, рекао је вечерас градоначелник Краљева Драган Јовановић на централној манифестацији којом се на националном ниву обележава девет година од мартовског погрома Срба са Косова и Метохије у марту 2004. године.
Академијом под називом „Злочин без казне", у организацији Града Краљева, новоформиране Канцеларије за Косово и Метохију (КиМ) у нашем граду и Канцеларије за Ким Владе Републике Србије, Краљево које је после 1999. године према званичним подацима  примило више од 20.000 расељених из јужне српске покрајине, подсетило је на највеће етнички мотивисане сукобе на Космету од доласка међународних снага.
Можда међународна заједница и ствара слику саосећања са људима који у себи још увек носе слике страшног мартовског погрома. Од таквог саосећања може да се створи икона са којом се хода, моли, крсти се, али то је само икона, а Косово је и данас најскупља српска реч – рекао је градоначелник Јовановић.
У оквиру Академије приказан је филм „Злочин без казне" којим се подсећа да је у марту 2004. године у насиљу албанских терориста погинуло неколико десетина људи, а 900 претучено и тешко повређено.
Према званичним подацима владине Канцеларије за КиМ тада је запаљено и оштећено 935 српских, ромских и ашкалијских кућа, протерано 3.879 становника, 35 верских објеката Српске православне цркве срушено је или уништено, а 18 су били споменици од посебног културног значаја.
– Оскрнављено је више православних гробаља уништене су многобројне матичне књиге, сведоци вековног трајања Срба на Косову и Метохији – рекао је Александар Ерац, директор Канцеларије за КиМ у Краљеву и додао да је у 33 појединачна акта насиља учествовало више од 50.000 људи, али да за те злочине још увек нико није одговарао. 
У уметничком делу Академије учествовао је хор црквене општине из Косовске Митровице који својим програмом, како је речено, шаље поруку да су Косово и Метохија данас свуда где има Срба и да „изгубити Косово не би било исто као што је било изгубити на Косову и Метохији".

 

Print Friendly, PDF & Email