КРАЉЕВО ДОБИЛО ПРВЕ ОБЈЕКТЕ СА ЕНЕРГЕТСКИМ ПАСОШЕМ                    1. јул 2013.

 

У оквиру кампање „Открити енергију", Краљево је данас било домаћин јавне дебате са изложбом на тему „Енергетска ефикасност у зградарству"

Циљ кампање коју  спроводи Министарство грађевинарства и урбанизма у 30 општина у Србији, а подржава је Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH) је  

информисање и подизање свести грађана о енергетској ефикасности, као и о потрошњи енергије у различитим типовима зграда и потенцијалним инвестиционим и неинвестиционим мерама за побољшање енергетске ефикасности.

Према речима архитекте Александра Аврамовића, једног од првих инжењера са лиценцом за енергетску ефикасност у Краљеву, у оквиру  кампање је урађено пет енергетских елабората и пасоша за пет различитих објеката у Краљеву, а на основу њих и плакати на којима су приказани фотоснимци и термовизијски снимци анализираних објеката.

„У питању је пет репрезентативних објеката, не у смислу градње, већ као типова објекта, за које су урађени елаборати, дати предлози за санацију и урађени „пасоши" за садашње стање. Када власници тих објеката изведу санацију, добиће енергетски пасош, практично нове зграде", појаснио је Аврамовић.

Данас су власницима изабраних објеката уручени први енергетски пасоши на територији града Краљева, а Александар Аврамовић и Живојин Миленковић, инжењер „Телекома" су, подржавајући кампању, одлучили да за зграду Градске управе  у Краљеву поклоне елаборат енергетске ефикасности.

            „Градска управа сада, на основу тог елабората, има могућност да конкурише приступним фондовима који се односе на енергетску ефикасност са циљем добијања средстава за санацију овог објекта који ће на тај начин уштедети четири пута више енергије него што сада троши и ући ће у ред објеката „Ц" категорије енергетске ефикасности", рекао је Аврамовић урзчујући елаборат начелнику Градске управе Милошу Петровићу који је искористио прилику да се на вредном поклону захвали ауторима који су, како рекао, „уложили очигледно велики напор и усмерила га на праву адресу".

            Према речима менаџера Аните Мраовић, ГИЗ пројекат „Енергетска ефикасност у зградарству" траје од 2009. године на различитим пољима, а едан од првих циљева био је стварање законског оквира за енергетску ефикасност, што је урађено усвајањем Правилника о енергетској ефикасности и сертификацији објеката, који је на снази од октобра 2012. године.

            Пројекат „Открити енергију" представља, заправо, имплементацију Правилника у три региона Србије: Војводина, Западна и Југоисточна Србија.

„У сваком региону имамо по 10 општина са којима сарађујемо, а у сваком граду изабрано је по пет објеката, у складу са националном типологијом објеката.  Сврха оваквих јавних дебата јесте да на јесен, прецизнији датум накнадно ћемо одредити, грађани могу да дођу и да се распитају о свим мерама које ће моћи да примене на својим објектима како би њихов живот био квалитетнији", навела је Мраовић.

Помоћник градоначелника за привреду и финансије Ђорђе Павловић поздравио је кампању и изразио очекивање да ће њени ефекти бити врло позитивни по буџете грађана и градску касу.

„Управо овакве иниијативе треба да доведу до конкретних мера подстицаја у смислу пројектовања, куповине, набавке и уградње елемената система који се тичу енергетске ефикасности, што се код нас тренутно своди на списак потреба и жеља", оценио је Павловић.

Током наредних пет дана, заинбтересовани грађани моћи ће да виде изложбу поменутог материјала у холу испред свечане сале у згради Градске управе.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email