Градско веће града Краљева                                                          02.Август 2013.

 

            На данашњој, по хитном поступку сазваној тридесетој седници, чланови Градског већа усвојили су закључак по којем се градоначелнику Краљева Драгану Јовановићу предлаже дасклопи анекс уговора са предузећима „Аутотранспорт у реструктурирању" и два приватна превозничка предузећа о обезбеђивању редовног градског и приградског превоза путника. Нови уговор, како је предочено, неопходан је због тога што је стари, склопљен пре пет година, истекао 31. јула ове године. Садашњи уговор важиће, речено је, док се не формира  ново јавно предузеће за превоз путника или док се не склопи уговор о јавно-приватном партнерству. Заменик градоначелника Милун Јовановић, који је данашњом седницом и председавао, подсетио је да су градске власти тражиле од Агенције за приватизацију да се део својине предузећа „Аутотранспорт у реструктурирању" изопшти, како би могли да буду створену услови за оснивање јавног предузећа.
           
„Ради се о Главној аутобуској станици, о функционалном делу земљишта у њеном окружењу, једном хангару, хали са пет радионица, 40-так аутобуса и радној јединици овог предузећа у варошици Ушће. То је наша жеља и идеја, чијом реализацијом бисмо могли да око 150 садашњих радника ангажујемо на тим пословима, али све зависи од Агенције за приватизацију и од ресорног министарства", прецизирао је Јовановић.
           
Чланови Градског већа усвојили су и предлог споразума о сарадњи 12 градова и општина у изради Студије оправданости о заједничком управљању отпадом о региону. Краљево ће бити носилац тог пројекта, а студија треба да покажеда ли је оправдано да регион којем припада наш град обухвати област од Параћина до Тутина са око 650.000 становника и да одреди локације где ће бити формирана будућа регионална предузећа за управљање отпадом.
           
На данашњој седници усвојена је, како је речено, и једна техничка исправка Решења о расподели средстава спортским клубвима, каои решење да се јавним и комуналним предузећима из текуће буџетске резерве уплати по сто динара на име уписа новчаног капитала. На претходној седници градске скупштине оснивачка акта локалних јавно-комуналних предузећа усклађена су са новим Законом о јавним предузећима, што је произвело обавезу јавних предузећа да у своја оснивачка акта упишу износ основног новчаног капитала, као и вредност  покретне и непокретне имовине предузећа. До сада је једино краљевачка „Топлана" имала уплаћен износ капитала од 100 динара, а сада ће и осталих шест јавних и комуналних предузећа, након овог решења имати уписане исте износе.
           
Иако је у току сезона годишњих одмора, чланови Градског већа најавили су низ нових скорашњих седница овог тела.

 

У ЛАЂЕВЦИМА ПРОСЛАВЉЕН ДАН РОДА АВИЈАЦИЈЕ                               02. август 2013.

У Лађевцима, као и на већини аеродрома Војске Србије, данас је прослављен Дан рода авијације, 2. август, који се обележава у знак сећања на прво званично помињање ваздухопловства у војсци на овим просторима, далеке 1893. године.Свечаност у Лађевцима, којој је присуствовао и заменик председника градске скупштине Томислав Илић, почела је интинирањм химне „Боже правде" и традиционалном свечаном смотром јединица.
            Дан авијације прославља се 2. августа, у спомен на дан када је, 1893. године, наређењем краља Александра Обреновића пргдвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна балонска одељења. Затим је 1912. Године основана ваздухоплона команда српске војске, а изграђен је и први аеродром на Трупалском пољу код Ниша.  До 1941. године тај дан се традиционално прослављао као слава свих пилота и летача.
            Обележавању Дана рода авијације у Лађевцима присуствовали су и заинтересовани грађани који су имали прилику да разгледају ваздухоплове и наоружања 98. Ваздухопловне бригаде.
            Свим припадницима рода авијације честитке је упутио министар одбране Александар Вучић који им је пожелео да и надаље буду понос војске и грађана Србије. Он је, честајући припадницима рода, истакао да ће напори које држава улаже у опремање српске авијациј савременим борбеним средствима допринети квалитетнијем извршавању задатака и побољшавању услова за живот и рад.
            Комплексни задаци стављани су пред припаднике тог рода током целог протеклог века, али навикнути на то кроз историју, доказивали су се и оправдавали своје постојање небројено пута, због чега Дан рода авијације увек представља подсећање на могућности и ограничења, али и на одлучност и способност да из постојећих ваздухоплова увек буде извучен максимум.
 

Почиње реконструкција интернистичке болнице                       02.Август 2013.

Зграда Интернистичке болнице у Краљеву, грађена 50-тих година прошлог века, а тешко оштећена у земљотресу 2010. године, биће реконструисана током наредних пет месеци, а новац за њену санацију, која подразумева статичко обезбеђење зграде и поправку оштећеног, обезбедило је Министарство здравља из буџета за ову годину.
            Према речима Звонка Веселиновића, директора Здравственог центра „Студеница" у Краљеву вредност радова је око 100 милона динара, а Комисија за јавне набавке Министарства здравља, од 11 понуђача из извођење радова изабрала је предузеће „Тончев градња" из Сурдулице.
            Директор „Тончев градње" Љубен Владимиров и директор ЗЦ Звонко Веселиновић, данас су потписали уговор на основу којег ће, како је најавио Владимиров, радови на реконструкцији почети за највише десетак дана и бити завршени до Нове године, а након тога, планирана је и набавка нове опреме.
            „Ово је један од историјских дана у биографији ЗЦ „Студеница", јер после много акција и медијских прича, можемо да изразимо задовољство што су наш апел у Министарству здравља чули и сада смо на паргу реализације тог посла који најављујемо још од јесени прошле године", није крио своје задовољство директор ЗЦ „Студеница" Звонко Веселиновић.
            Према речима Јован Павловића, председника Комисије за јавне набавке Министарства здравља, понуда „Тончев градње" да радове изведе за 72.500.000 динара (без пдв-а) била је најповољнија, а како је нагласио –  није било велике разлике између понуђених цена. Поред општих техничких, кадровских и финансијских услова које су понуђачи морали да испуне, одновни критеријум била је најнижа понуђена цена.
            „Све понуде су биле од 72 до 75 милиона динара, а додатни радови, према Закону о јавним набавкама, више не могу да пређу 25 одсто уговорене цене, већ само 15 одсто", рекао је Павловић и додао да је код реконструкција врло тешко, чак и пројектанту, да предвиди све врсте оштећења које зграда има.
            Павловић је навео и да он за 30 година рада у грађевинарству није видео ниједан пројекат који за 30 одсто није погрешио када су у питању стварно изведени радови. Он је појаснио да за све додатне радове понуђач мора да даје нову понуду, коју инвеститор треба да прихвати, а да овде разлике у цени нема, јер су цене из конкурсне документације фиксне.
            Када је пре скоро три године Интернистичка болница затворена, сва њена одељења са 220 постеља пресељена су у Хируршки блок, чиме су погоршани услови за рад медицинског особља, а посебно смештајни услови пацијената, јер су двокреветне собе претворене у четворокреветне, а делови ходника у вишенаменске ординације. После ове реконструкције биће олакшан рад здравственим радницима, али и пацијентима који су скоро три године били принуђени да подносе лоше смештајне услове.
            У име градских влaсти, потписивању уговора присуствова је заменик градоначелника Милун Јовановић, који је изразио задовољство у име свих корисника који гравитирају ЗЦ „Студеница" али је, уз захвалност Министарству здравља, зато што је препознало потребе ове установе, пожелео да у наредним годинама буде све мање оних којима су здравствене услуге неопходне.

 


 

Print Friendly, PDF & Email