ДОНАЦИЈА ТЕРЕНСКОГ ВОЗИЛА ЗДРАВСТВЕНОЈ СТАНИЦИ УШЋЕ                    10. август 2013.

 

У духу максиме да „мало доброте према човеку више вреди него силна љубав према човечанству", Град Краљево је, преко Савета за безбедност саобраћаја, обезбедио и поклонио за потребе Здравствене станице у варошици Ушће ново теренско возило ЛАДА НИВА. Градоначелник Краљева Драган Јовановић данас је уручио кључеве возила доктору Драгославу Дугалићу, шефу ове здравствене станице, чији ће радници сада лакше моћи да дођу до пацијената и у, до сада, неприступачним крајевима ушћанског подручја.

            Први човек града изразио је велико задовољство што је у прилици да, у име града, уручи возило неопходно на терену на којем ће знатно бити побољшан квалитет медицинске услуге.

            „Ушћански крај је специфичан, јер је врло разуђен и у неким деловима неприступачан, нарочито у зимским условима, а код акутних болести управо је тај први сат интервенције најважнији", рекао је градоначелник, додајући да актуелна власт на прави, искрен и одговоран начин третира ушћанско подручје.

            То, како је рекао, није само декларативна помоћ, већ озбиљан рад на конкретним потезима који би оживели читаво подручје.

            „Радимо на томе да на Ушћу направимо пијацу, на побољшању путне инфраструктуре, али и на томе да се ушћански водовод повеже са системом градског водовода", подсетио је градоначелник Јовановић.

            Он је додао и да је на једној од сеница Градског већа донета одлука о формирању Радне групе која ће се бавити израдом елабората o исплативости формирања општина Рибница и Ушће и проценом колико би на тај начин могао да буде побољшан квалитет живота грађана и њихов стандард на том подручју.

            „Причати о значају овакве донације – нема великог разлога јер ће сви грађани овог краја ускоро осетити шта им ово возило значи", рекао је захваљујући се на донацији директор Здравственог центра (ЗЦ) „Студеница" у Краљеву др Звонко Веселиновић.

            Он је додао да су, све до скоро, проблеми здравства били само интерни, док је сам град имао неке своје проблеме и није се укључивао ни када су из ЗЦ тражили помоћ.

            „Ово није прва акција, већ само једна у низу које имамо, где град сада покушава да нам помогне и, у једном делу, успева", каже Веселиновић, прецизирајући да постоје и пројекти, и планови за озбиљнију и још већу сарадњу.

            И др Драгослав Дугалић се захвалио на донацији возила представницима Града Краљева и Савета за безбедност саобраћаја због исказаног разумевања за потребе грађана ушћанског подручја.

            „Трудићемо се да ово возило максимално искористимо за долазак до оних којима је помоћ најпотребнија", рекао је Дугалић, напомињући да је Град Краљево показао добру вољу и разумевање када је издвојио средства за запошљавање једног лекара за потребе ЗС УШће, а за рад на терену у амбуланти Рудно.

            Према речима члана Градског већа Ненада Марковића, Савет за безбедност саобраћаја препознао је потребе грађана који по питању здравствених услуга гравитирају ЗС у Ушћу, због чега је теренско возило за хитне интервенције и набављено.

            „На њиховu иницијативу, још у новембру прошле године започели смо оу акцију, а после усвајања Плана и програма за 2013. годину набавили смо ово теренско возило без којег се није могло до неприступачних терена", рекао је Марковић, подсетивши да је ранијих година било и инцидената са трагичним крајем, зато што није било могућности да се реагује у првом, најважнијем сату за пружање медицинске помоћи.

            И одборник Живорад Дражовић захвалио се на поклоњеном теренцу, додајући да је Град Краљево, заједно са ЗЦ „Студеница", учествовао у набавци и два претходно набављена возила (једног санитетског и другог, са климом, за превоз бубрежних болесника на хемодијализу) за потребе грађана који су упућени на здравствену станицу у Ушћу.


 

ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ХРВАТСКО-СРПСКОГ ПИЈАТЕЉСТВА               10. август 2013.

 

 

Заменик градоначелника Краљева Милун Јовановић, помоћник градоначелника за спорт и социјална питања Радомир Јовановић и помоћник за рад са јавним предузећима Дејан Миловић угостили су данас делегацију Удружења хрватско-српског пријатељства из Ријеке, а овај састанак оцењен је као само први у низу оних који треба да уследе.

            У делегацији из Ријеке били су др Никола Иваниш, члан Градског већа града Ријеке, Валтер Сашон и Марјан Мајнарић, чланови жупанијске скупштине, али и заменик председника друштва Пријатељства хрватско-српског народа Душко Николић, родом из Прогорелице, који већ пола века живи и ради у Хрватској.

            „Данас је било сасвим конкретних позива са њихове стране, направићемо и ми позиве за њих, па се надамо за почетак сарадњи на пољу културе и спорта, онда и размени туристичке понуде, како бисмо на крају прешли на оно што и јесте наш заједнички циљ – привредну сарадњу", прецизирао је заменик градоначеника Милун Јовановић, изражавајући уверење да ће та саадња заиста бити успешна на корист грађана и наше, и ријечке регије.

            Према речима др Николе Иваниша, члана Градског већа града Ријеке, у делегацији Ријеке, која борави у југозападној Србији, налази се тридесетак грађана из Истре, приморско-горанске жупаније и Ријеке.

            „Нашу посету организовало је Удружење хрватско-српског пријатељства, које је фомирано у Ријеци и прво је те врсте у цивилном сектору, а чији је циљ успостављање боље сарадње и формирање пријатељских веза између грађана, држава, људи и народа, у овом случају хрватског и српског", рекао је обраћајући се новинарима др Никола Иваниш.

            Он је представницима локалне самоуправе у Краљеву пренео поздраве градских власти у Ријеци.

            „Наше удружење је апсолутно аполитично, али смо укључени у институције извршне власти града и жупаније, па се надамо да ће наша посета бити довољан подстицај да се покрене развој односа између града Ријеке, приморско-горанске жупаније и градова Краљево и Чачак, пре свега", рекао је Иваниш.

            Он је додао да већ у старту треба да буду покренути и разговори о најбољим облицима привредне сарадње, јер за то, како је рекао, има пуно простора.

            „Спремни смо да уступимо сва своја знања из приступног процеса ЕУ о начинима на који се раде и припремају пројекти за предприступне фондове Европске уније, а који ће се сада отворити и Србији", навео је Иваниш.

            То ће, како је додао, бити модел и касније, када и за Србију буду отворени структурни и приступни европски фондови.

            „У целој вертикали државе Хрватске, ми у жупанијиимамо посебно Управно одељење које квалитетно ради на остваривању европских задатака", оценио је Иваниш, додајући како сматра да би то могло да буде довољна гаранција да се и локалне самоуправе Краљева и Чачка на прави начин укључе.

            Он је рекао да је одушевљен ресурсима које поседује југозападна Србија у којој, како је навео, борави први пут.

            „Ви имате ресуре управо у оним областима које је Европа спремна да финансира и ту треба бити врло брз, онако како је то била Пољска, за разлику од Хрватске која се баш и није најбоље снашла у тој предприступној фази", каже Иваниш.

            Према његовим речима, Хрватска сада настоји да коришћењем структурних фондова ЕУ надокнади све што је пропустила, а исти савет упућује и Србији.

            „Треба смелости и храбре оријентације, какву је имала и истарска жупанија, која је много пре уласка Хрватске у ЕУ отворила своје представништво у Бриселу", поручио је Иваниш, илуструјући то податком да данас истарска жупанија има реализацију око 200 пројеката, а оне које се нису у време упустили у ту „трку" – свега два или три пројекта.

            Он је пожелео срећу Србији у брзини преговора на путу у Европску унију и у све оно добро и лоше што са њом, како је рекао, може да дође.

 

Print Friendly, PDF & Email