ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ ШКОЛЕ У СИРЧИ                                                                19. октобар 2013.

 

 

 

Пригодним програмом основна школа "Јован Цвијић" у Сирчи код Краљева, коју данас похађа 145 ученика и 85 полазника основног образовања одраслих, обележила је велики и вредан јубилеј – 120 година постојања. Међу хиљадама ђака који су у њој учили прва слова, су академици, спортисти, лекари, успешни пословни људи.

Уредбом тадашње власти 15. октобра 1893. године донета је одлука о оснивању школе у  поморавском селу Сирча. Прво звоно зачуло се већ јануара наредне године. Ђаци стотину двадесете генерације у основној школи у Сирчи, верује да ће наставити традицију, и да ће неко  од њих бити међу успешнима.

Школа је изнедрила двојицу академика, лекаре, новинаре, спортисте, професоре који никада нису заборавили своје корене, већ су постали главни носиоци развоја Сирче. Међу њима је и академик Милутин Ћировић, који је чест гост школе и који није крио задовољство што је међу добитницима захвалница заслужним за развој школе.

"Пресрећан сам што сам на прослави овако вредног јубилеја, и што школа овако лепо изгледа, а свакако и што сам ја некада у овој школи научио прва слова. Гледајући  генерације  ђака сваке године на прослави дана школе, мишљења сам да имамо добру децу која имају одличне услове за учење, али је потребно да их родитељи васпитају, јер кућа је први праг да дете касније буде човек. Сви каснији успеси у основи имају оно што дете понесе из родитељског дома", рекао је Ћировић.

Школа има лепо уређено школско двориште, спортске терене на отвореном, фискултурну салу, као и мултимедијалне учионице. Све то пружа одличне услове за савремене услове образовања.

Директорка школе "Јован Цвијић" у Сирчи, Милена Бугариновић током обраћања на свечаности истакла је да успеси оних који су овде завршили школу, представља велику обавезу за све, како ђаке, тако и наставно особље.

"Планова има много, ми смо мали колектив, пуни смо ентузијазма, волимо свој посао, а успеси  некадашњих ђака наше школе су обавеза и подстрек да у будућности будемо још бољи", рекла је директорка Милена Бугариновић.

Занимљивим програмом поводом јубилеја, ученици су представили историјат школе, од доношења одлуке о оснивању школе, потом ратних дана, па све до савремених услова образовања у каквим данас уче ђаке. У школи издају и школски лист "Мозаик", а  школа је домаћин бројних такмичења основаца.

 
 

 

Print Friendly, PDF & Email