„ФАБРИКА ВАГОНА“ ИМА ПОДРШКУ ГРАДА                                         13.Јануар 2014.

 

 

„Локална самоупава заинтересована је да помогне радницима „Фабрике вагона“, јер цело друштво плаћа цех накарадних приватизација у последњих 15 година“, рекао је данас заменик градоначелника Краљева Милун Јовановић обративши се скупу више од 200 радника овог предузећа, који су јутрос ушли у зграду градске скупштине у знак протеста што, како су навели, надлежни месецима не реагују на лоше стање у том предузећу због којег су радници, којима се у просеку дугује 16 плата, на рубу егзистенције.
Заменик градоначелника је додао да је „Фабрика вагона“ под ингеренцијом државе, али да је град итекако заинтересован за решавање проблема радника некадашњег гиганта.
„Ми вам стојимо на располагању у смислу да станемо иза свега што ви, радници, формулишете као захтев и то предамо уз захтев и градских власти да будете примљени код министра привреде Саше Радуловића или других представника владе“, рекао је Јовановић.

Радници „Фабрике вагона“ имали су на располагању велику салу градске скупштине од осам до 12 часова, након чега су изашли, али су данас поново поднели захтев за коришћење исте сале сута, у исто време.
Према речима Момчила Вилотијевића, председника Самосталног синдиката у Фабрици вагона, радници су последњу плату добили у мају прошле године, а иако су у штрајку већ седам месеци, ниједан од захтева које су на почетку штрајка поставили као услов за враћање на посао, није испуњен.

Синдикати су сагласни у захтевима да се радницима исплате плате у висини минималца, повежу три године стажа и овере здравствене књижице, рекао је Вилотијевић и упозорио да је ово последњи аларм државним органима да што хитније реше проблем овог предузећа како овај протест не би, како је рекао, прерастао у неконтролисани.
Током протеста окупљених радника, чије захтеве је саслушао и представник Агенције за приватизацију, чуло се да није кривица радника, већ менаџмента то што је фабрика задужена близу 35 милиона евра.

Радници „Фабрике вагона“ сматрају да држава већ има модел решавања статуса предузећа која су у случној ситуацији у другим градовима и да сада треба да га примени и у Краљеву.
Они су, од почетка штрајка у јуну прошле године, у два наврата организовали протестне шетње и једночасовне протесте испред зграде градске скупштине, 3. октобра и 5. децембра. Фабрика вагона тренутно има око 780 запослених од чега су свега трећина производни радници.

 
 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email