Обележен Дан државности                                          15. фебрур 2014. године

 

На Сретење Господње, 15. фебрура 2014. године, крај Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године, полагањем венаца и одавањем поште страдалима у балканским и Првом светском рату, у Краљеву је обележен Дан државности Србије.

Након химне „Боже правде“ у извођењу ватрогасног оркестра „27. септембар“, у име града Краљева, венац су положили заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, председник Скупштине Сретен Јовановић, заменик председника Скупштине Томислав Илић, помоћници градоначелника, чланови Градског већа, затим и представници Рашког управног округа, Војске, Полиције, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, Удружења породица палих бораца 1991-1999, Удружење учесника рата 1991-1999, Покрета ветерана, политичких партија и других организација и удружења грађана.

Подсећајући да је Устав који је 1835. у Крагујевцу донела Скупштина Србије био тада један од најмодернијих у Европи, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић је рекао: „Самим проглашењем овог дана Даном државности Србија се одужила свој историјски дуг. Ми обележавамо овај дан тринаест година, а ја свим грађанима Краљева, као и грађанима Србије, желим да овај дан дуго памте и честитам им Дан државности.“  

На Сретење, 15. фебруара 1804. године, у малом шумадијском месту Орашцу почела је борба за коначно ослобођење од петовековног робовања под Турцима и подигнут Први српски устанак, а на 15. фебруар 1835. године кнез Милош Обреновић прогласио је први српски устав.

Сретењски устав, сматран једним од најлибералнијих и најмодернијих у Европи тог времена, један од првих демократских устава у Европи, иако кратког века, имао је велики одјек и ван граница кнежевине. Датум његовог доношења узет је као почетак стварања модерне српске државе.

 

                  

Сретењска награда председника Републике почасном грађанину Краљева

 

Поводом 15. фебруара, Дана државности, председник Републике Србије Томислав Николић потписао је и, на пријему у Председништву Републике Србије, на Сретење, 15. фебруара 2014. године, уручио указе о одликовању бројних личности и институција.

Пријему је присуствовао градоначелник града Краљева Драган Јовановић.

Један од добитника, одликован златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге у хуманитарним делатностима, несебичну помоћ и доброчинство, јесте и Миломир Главчић, из Канаде, почасни грађанин града Краљева, који је ово звање добио за дугогодишњи хуманитарни рад и помоћ граду у изградњи моста преко Ибра. У име добитника, одликовање је примио његов рођак Радоје Главчић.


                    

 Сретењска трка у Ушћу                                          15.Фебруар 2014.године

Трећа Сретењска атлетска трка одржана је на Сретење, 15. фебруара 2014. године, у Ушћу. Учествовало је 250 такмичара – дечака и девојчица од првог до осмог разреда. Такође, такмичили су се јуниори, сениори и ветерани односно јуниорке, сениорке и ветеранке. У посебној трци такмичили су се и припадници Војске, Полиције и рудари.

Организатори истичу да им је циљ да ова трка постане традиционална, попут новогодишње трке у Мрсаћу, која се, без прекида, организује 42 године.

„Покушавамо да истрајемо у напорима да се сваке године овим поводом састајемо у Ушћу како бисмо направили традиционалну трку и по томе постали препознатљиви и у нашој земљи и у региону“, изјавио је члан Градског већа града Краљева др Драгослав Дугалић, председник Организационог одбора трке.

Најбржим такмичарима награде – медаље и пехаре, уручио је заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић.

 

Print Friendly, PDF & Email