Пробој Солунског фронта                                                            15.09.2014.

 

 

Парастосом и полагањем венаца на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године на централном краљевачком тргу обележен је Дан пробоја Солунског фронта. У име града, венац су положили градоначелник Томислав Илић, његов заменик Милун Јовановић и помоћник Вукосав Коњикушић, затим представници Војске и Полиције, Удружења учесника ратова од 1991. до 1999. године и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, које је, у сарадњи са градом и Српском православном црквом, било и организатор.
         „Ове године обележава се сто година од почетка Првог светског рата. Ми данас овде обележавамо почетак краја тог рата, 96 година од пробоја Солунског фронта. Српска војска је дала велики допринос, а и грађани Краљева дали су животе у ослобађању Србије. Надам се да ће се ова традиција сећања и обележавања данашњег дана пренети и на будуће генерације“, рекао је градоначелник Краљева Томислав Илић.

           Према речима председника Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Милана Матијевића, Србија је дала велики број жратава
, око 1.200.000 становника.

       „Из Краљева, тадашњег Среза жичког, било је 5.800 бораца који су учествовали у пробоју Солунског фронта, прошли голготу. Ми, млађе генерације, не можемо то да заборавимо и због тога њима одајемо пошту. И наш народ одаје пошту свим жртвама Првог светског рата, па се тако на територији Краљева налази више од 57 споменика и спомен-обележја који подсећају на јунаке који су животе дали за ослобођење Србије“, каже Матијевић.
Пробој Солунског фронта почео је 14. септембра 1918. године, када су војници Прве шумадијске и Друге српске дивизије за кратко време поразили бугарску, асутроугарску и немачку војску. Краљево је ослобођено 22. октобра.
 

 

 

 

Пасуљада у Краљеву                                                            15.09.2014.

                  

 

           

15.09.2014 PASULJADA from zoran ljubojevic on Vimeo.

Print Friendly, PDF & Email