Обилазак радова на уређењу корита Сирчанске реке                  09.Октобар 2014.

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и начелник Штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева Радоица Кочовић, са сарадницима, обишли су радове на уређењу корита Сирчанске реке. Мештани Сирче су се организовали и почели ове радове како би предупредили евентуално изливање реке и спречили да дође до поплава попут оних у мају ове године. Свако домаћинство је учествовало у прикупљању финансијских средстава како би прочистили и прокопали три канала – два по 500 метара и један око два километра.

Градоначелник Краљева је, приликом обиласка радова, изјавио да ће локална самоуправа помагати овакве акције.

„Апелујем на друге месне заједнице у којима су се десиле поплаве у мају да се угледају на мештане Сирче, који су се самоорганизовали да ово ураде. Они су имали и грађевинске машине, али и друге месне заједнице имају машине и треба да се самоорганизују, а локална самоуправа ће им сигурно помоћи тако што ће обезбедити гориво. Превасходно, грађани морају да се сами организују да опет не дође до катастрофалних поплава“, рекао је градоначелник Томислав Илић.

Према речима председника Месне заједнице Сирча Младена Васиљевића, градоначелник је подржао иницијативу мештана и обећао помоћ у прочишћавању потока који су правили проблем и довели до поплава. Овом акцијом ће бити урађен огроман посао. Ископана земља из потока искоришћена је за прављење бедема, па је канал дубок и до 2,5 метра.

„Преко Сектора за ванредне ситуације настојимо да са локалним самоуправама предузмемо мере превентивног деловања на уређењу територије. Ово је одчличан пример самоорганизовања мештана једне месне заједнице која је, уз помоћ локалне самоуправе, урадила део онога што треба уредити“, каже начелник Штаба за ванредне ситуације Радоица Кочовић.

Уредивши корито реке која је плавивши околно обрадиво земљиште нанела велике штете, мештани су значајно смањили могућност да се понови исто као у мају.

.

 

Print Friendly, PDF & Email