Отворена теретана на отвореном                                                   23.10.2015.

 

 

У оквиру пројекта „Подршка и промоција упражњавања здравих стилова живота младих на подручју града Краљева“, једна од активности је била и изградња теретане на отвореном. Поделом мајица ученицима краљевачких средњих школа, који су користили постављене справе, теретана на отвореном је симболично отворена. Справе за вежбање су постављене на, како је истакнуто, најквалитетнијем простору града Краљева, на травњаку поред шеталишта крај Ибра, недалеко од атлетског стадиона и спортских терена.   

Градоначелник Краљева Томислав Илић је изјавио да је ово пример добре сарадње локалне самоуправе и Канцеларије за младе са Министарством омладине и спорта. Он је истакао да ће бити још пројеката у сарадњи са овим министарством и изразио наду да ће грађани Краљева користити и теретану као што користе спортске терене крај Ибра.

Директор Дирекције за планирање и изградњу Краљево Марица Мијаиловић изразила је наду да ће се грађани одговорно понашати према справама коко не би постале ругло, или пак опасност, за који месец. Она је такође рекла да је тражено, и да се надају, да град добије справе и за „Бориће“ и у парку иза нове хале спортова.

Како је изјавио координатор Канцеларије за младе града Краљева Никола Радевић, наредних дана, у зависности од временских услова, ученици краљевачких средњих школа, осим Пољопривредне школе, Нове техничке и Гимназије, који су данас били на практичној настави, имаће јавни час из физичког васпитања у теретани на отвореном.

Теретану на отвореном покрај Ибра могу да користе сви грађани Краљева.

      


Безбедност деце у саобраћају                                                      23.10.2015.

 

 

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева, у сарадњи са Предшколском установом и Полицијском управом Краљево, организовао је предавање посвећено безбедности деце у саобраћају. 

Према речима главног васпитача вртића „Пчелица“ Данијеле Терзић, након што су васпитачи имали једно предавање на ову тему, препознали су значај да то исто чују и родитељи, као први и основни стараоци и бринуоци о деци. Иако и у вртићима деца имају прилику да уче о безбедном понашању у саобраћају, родитељ је тај који много чешће и више има прилике да брине о безбедности деце у саобраћају.

            „Овим предавањем желели смо да подсетимо родитеље на њихову улогу у образовању и васпитању деце узраста до седам година, да им скренемо пажњу на то како да повећају безбедност деце у путничким возилима, науче децу како да возе бицикл и буду безбедни као пешаци у саобраћају“, истакла је Марија Илић, мастер безбедности саобраћаја, члан Савета.

            Председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја Ненад Марковић указао је на то да је, а све у циљу повећане безбедности деце, потребно да оваква предавања буду посећенија. Он је изнео податак да највише деце погине у саобраћају као путници у возилу, те је стога веома важно да се скрене пажња родитељима колико је битно да користе седишта за бебе и појасеве.

„Када су питали министра за саобраћај Немачке шта се догодило да су имали смањење броја погинулих, он им је одговорио кратко и јасно – „порасла су она деца са којом смо радили од малих ногу“. Тако и ми покушавамо да кренемо од вртића, преко школа, да за 10-15 година та деца буду они активни учесници у саобраћају који ће бити знатно опрезнији од наше и генерације старије од нас“, истакао је Марковић.

            Савет за безбедност саобраћаја града Краљева и даље ће организовати предавања посвећена безбедности деце у саобраћају, будући да већ поклања пажњу раду са најмлађима и едукацији родитеља, као веома важном сегменту свог рада.

        

 

Дан ослобођења Краљева у Првом светском рату                           22.10.2015.

 

 

У знак сећања на дан када је пре 97 година српска војска ушла у Краљево и на српске војнике који су страдали у вихору рата, и оне који су преживели ратне страхоте, у Краљеву су данас положени венци на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године на Тргу српских ратника. Химну „Боже правде“ и „Посмртни марш“ током одавања почасти и полагања цвећа свирали су чланови Оркестра „27. септембар“.

            Наш град другу годину заредом обележава дан ослобођења у Првом светском рату.

Како истиче председник Скупштине Сретен Јовановић, не треба да заборављамо дане из своје историје, треба да пренесемо сећање на млађе генерације.

„Локална самоуправа ће 22. октобар обележавати као Дан ослобођења у Великом рату. Имамо потребу да знамо ко смо, шта смо и шта су нам корени, шта су све наши преци урадили да бисмо ми живели у држави која сада има оволико становника и оволику површину. Кроз историју се то мењало и ми треба да то пренесемо на млађе“, поручио је испред споменика посвећеног српским ратницима председник Скупштине града Краљева.

            Након полагања венаца, у Краљевачком позоришту је приређена свечана академија под називом „У част херојима!“.

            Пре него што се обратио гостима, и пре интонирања химне „Боже правде“, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић поздравио је улазак на сцену државне заставе, коју је носио капетан Полиције Владан Соврлић, заменик командира Треће чете у Петом одреду жандармерије у Краљеву. Беседник на академији је био доктор Драгољуб Даниловић, професор историје у краљевачкој Гимназији, председник Друштва историчара Рашког округа – Краљево.

За концепт и режију уметничког програма био је задужен директор Краљевачког позоришта Миодраг Динуловић. Глумци Краљевачког позоришта казивали су реална сведочења оних који су преживели дочаравши нам време од пре готово стотину година. Њихове завршне речи су наша порука…

„Памтимо и не предајемо забораву.

Они ће живети док год их помињемо и гласно говоримо о њиховим делима.

Хероји Великог рата, слава Вам и хвала!“

      

      

 

 

Вежба „Бамби 2015“                                                                              22.10.2015.

 

 

У складу са „Елаборатом за извођење вежбе 'Бамби 2015'“, које је само израдило, Одељење за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева извело је прву вежбу цивилне заштите у Краљеву после три деценије. Како је процена угрожености показала да је објекат вртића „Бамби“ најугроженији од пожара, изведена је тактичко-показна вежба гашења пожара, евакуације и збрињавања угрожених.

Начелник Одељења Здравко Максимовић је са поносом истакао да је акција успешно извршена.

„Сви учесници предвиђени елаборатом вежбе су били на лицу места и реаговали како је требало. Било је неких ситних грешака, за које се надамо да ћемо у наредним вежбама да уклонимо“, изјавио је Максимовић.

Од дојаве да је у вртићу „Бамби“ избио пожар до доласка ватрогасаца је прошло само 120 секунди. Како је Максимовић објаснио, некада је и то много и зато грађани морају да воде рачуна о сопственој безбедности, да знају да употребе средства личне заштите, пре свега противпожарне апарате. Зато је запосленима у вртићу, у оквиру вежбе, показано како се правилно користи противпожарни апарат.

Уредбама је прописано да не само јавни објекти, већ и грађани у становима треба да имају противпожарни апарат и прибор за прву помоћ. Важно је и да постоји план реаговања у ванредним ситуацијама и да грађани буду упознати са њим, што је задатак овог одељења.

У овој вежби су коришћене урађене карте реаговања. Како кажу у Одељењу, припремају и карте угрожености свих објеката на територији Краљева, које ће грађане упознати са ризицима који им прете.

Планирано је да се тактичко-показна вежба цивилне заштите спроведе и у другим објектима Предшколске установе, а следећег месеца вероватно ће бити у вртићу „Плави чуперак“ у Ушћу.                   

 

 

Подела помоћи поплављенима                                   21.10.2015.

 

 

Помоћ за поплављене породице са територије града Краљева, преко Организације за пољопривреду и храну Уједињених нација (ФАО), која спроводи пројекат подршке пољопривредницима у оквиру програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, поново је стигла у магацин „Аутотранспорта“ и код „Магнохрома“.

Организована је испорука семенске пшенице и јечма. Свако домаћинство је добило паковање од 200 кг јечма и 250 кг пшенице. Укупно 347 породица добило је ова семена. Ђубриво би требало да стигне наредног месеца.

Пројектом је завршена и подела преосталих пластеника – 41 домаћинство добило је пластеник, чиме се завршава тај програм за ову годину. Укупно је 121 дом добио пластеник.

По исказаном приоритету пољопривредника, треба још да буду испоручени садни материјал, кошнице и сточна храна.

Према речима помоћника градоначелника града Краљева Вукосава Коњикушића, програм помоћи мора бити приведен крају до Нове године.
    

 

Print Friendly, PDF & Email