Друга витрина сталне поставке „Рудно богатство Краљева“ свечано је откривена у холу на првом спрату Градске управе града Краљева.

Захваљујући Сталној конференцији градова и општина (СКГО), организацији која окупља све градове и општине у Србији, реализована је идеја потекла из Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева, да на једном месту буду прикупљени сви примерци природног богатства града Краљева када су у питању лежишта минералних сировина.

Према речима генералног секретара СКГО Ђорђа Станичића, који је са градоначелником Краљева открио нову витрину, СКГО се са задовољством одазвала позиву да помогне у реализацији поставке.

„Знамо да сваки, ма и најмањи напор да се представи оно што се има, да се покаже оно што се може, како суграђанима, тако и онима који долазе у град, много значи. Јасно је да такве акције треба помоћи, подржати, што смо и урадили. Верујем да ће ово бити добар пример и осталима да виде шта имају на својој територији, шта могу да понуде, прикажу, систематизују, да буду део сталне поставке или понуде једног града или локалне заједнице“, рекао је Станичић. 

„Интересантни су експонати – јединствена збирка на територији наше Републике. Мислим да ниједна локална самоуправа није уложила напор да, најпре, идентификује, па онда и сакупи све примерке полудрагог и драгог камења, угља, магнезита и свега што представља могућност за будућу експлоатацију“, рекао је начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева Здравко Максимовић.

Градоначелник Томислав Илић је истакао значај допуњене збирке, којом показујемо природна богатства са територије града.

„То је потенцијал за будуће инвеститоре, који ће имати податке где се и која лежишта налазе. Надам се да ћемо нешто од овог рудног богатства моћи и да експлоатишемо“, изјавио је градоначелник.

 

 

 

    

 

Цвет успеха за жену змаја                                                   19.Новембар 2015.

На овогодишњој додели награда „Цвет успеха за жену змаја“ најбољим предузетницама у Србији, које додељује Удружење пословних жена Србије, с циљем да афирмише успешне предузетнице и видљивост њиховог доприноса економском развоју Србије, две Краљевчанке су награђене, а још две су биле кандидоване. Наше две суграђанке, предузетнице које је номиновала Регионална привредна комора Србије, на деветој додели заредом, нашлe су се међу 11 предузетница из Србије које су добиле ово признање.

У категорији „најевропскија женска фирма“ награду је добила Божана Пантовић, сувласница предузећа „Елипса“ ДОО из Краљева. Специјално признање за развој предузетништва у руралној средини добила је Милијана Шеклер, власница предузећа „Бели багрем“ из Рудног. Кандидаткиње су биле и Драгана Вељовић, власница СПТР „Ракија из Ракије“ из Гледића, и Верица Гуњић, власница ПУТР „Здрава храна“ из Витковца.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић примили су добитнице награде „Цвет успеха за жену змаја“ и кандидаткиње из нашег града. Успешне суграђанке поздравили су и заменик градоначелника Милун Јовановић, председник Скупштине Сретен Јовановић, чланица Градског већа Маја Мачужић и председница Савета за родну равноправност града Краљева Лидија Павловић.

            Божана Пантовић, сувласница конфекције „Елипса“, која има продају и ван Србије, у региону, добитник је награде којом се одаје признање предузетницама које предводе предузећа присутна и конкурентна на европском тржишту, пружају услуге корисницима из ЕУ, а лоцирана су у Србији, која су увела иновацију у свој начин пословања, придржавају се принципа „добре пословне праксе“, као и концепта „друштвено одговорног предузећа“ и која имају и поштују етички кодекс пословања.

„Драго ми је да град и градоначелник сарађују са привредом. Надам се да ћемо и убудуће имати добру сарадњу. Очекујем градоначелника да посети конфекцију „Елипса“, да види како и са колико људи радимо, да чује наше проблеме и види наше успехе. Позивам и друге да дођу. После 28 година рада, драго ми је да су многи видели наш квалитет – и Привредна комора Краљево и Министарство привреде, и наградили нас“, рекла је Пантовићева, додавши да је пријем код представника локалне самоуправе прилика да говоре и о успесима и о проблемима.

            Специјална признања, међу којима се оним за развој предузетништва у руралној средини окитила Милијана Шеклер, награђују се предузетнице које су оствариле посебне резултате по неком од предвиђених критеријума и да посебно истакне оне које испуњавају више услова из главних категорија и поткатегорије.

Власница домаћинства „Бели багрем“ Милијана Шеклер истакла је задовољство што су и градоначелник и начелник РУО приредили пријем, али истиче да би јој било драго да они посете ово предузеће које се налази на Рудну и да виде шта раде, како се баве сеоским туризмом, производе здраву храну. Она од града не очекује новчану, само саветодавну помоћ. У плану су још две брвнаре за проширивање за наредну сезону.

Градоначелник Краљева је честитао и награђеним и кандидованим предузетницама.

„Краљево има жене које су предузимљиве, иако је окружење такво какво је. Оне су показале да умеју да раде. Локална самоуправа ће се потрудити да им омогући још боље услове, што се тиче комуналног опремања. Конфекцији „Елипса“ смо асфалтирали прилазни пут, на пример. Надам се да ћемо у наредној години у буџету определити средства за комунално опремање појединих локација где већ постоји производња. Део средстава усмерићемо за сеоски туризам“, рекао је градоначелник.

            Драгана Вељовић, власница мале породичне дестилерије, веома је почаствована што је номнинована за жену змаја и што се нашла у друштву дивних и храбрих жена. Она је истакла и то да је један овакав пријем организован на Међународни дан жена предузетница.

Верица Гуњић, из Витковца, поносна је на себе јер, како каже, долази из села, а успела је да изађе са номинацијом за овакву награду.

Сузана Вуксановић, из Регионалне привредне коморе Краљево, која је и номиновала предузетнице, истакла је задовољство што је била део приче.

„Јака је снага женског предузетништва, а оно је један ресурс развоја економског друштва који није довољно искоришћен. При Комори Краљево постоји Савет за женско предузетништво, чији је циљ да се жене удруже. Ово удружење има лепу поруку – јаке сте, паметне, удружите се и можете све да постигнете“, поручила је Вуксановићева.

И за сам крај, она је саопштила да је конфекција „Елипса“ предложена за годишњу награду Привредне коморе Србије.

   

   

 

Print Friendly, PDF & Email