Спортске игре младих У Краљеву                                    07.06.2016.

 

 

 

Град Краљево је био један од 17 градова домаћина Спортских игара младих, које су званично отворене на Тргу српских ратника, а затим настављене на отвореним теренима крај Ибра, у старој хали спортова и у школама.

Савез за школски спорт Србије и Савез за школски спорт и олимпијско васпитање града Краљева, у циљу стратегије развоја школског спорта, наставили су са афирмацијом и популаризацијом школског спорта и ваннаставних школских активности у нашем граду укључивши се у организацију Спортских игара младих. Према речима координатора Савеза за школски спорт Рашког округа професора Милана Генчевића, подршка локалне самоуправе је била од немерљивог значаја у организацији Игара. Он је захвалио градоначелнику, покровитељима, медијима, јавним предузећима и установама, удружењима и организацијама који су помогли да се ова манифестација добро и безбедно организује.

Такмичаре је поздравио и пожелео им срећу градоначелник града Краљева Томислав Илић.

Око 1.500 краљевачких малишана, од седам до 14 година, такмичило се у неколико спортских дисциплина – малом фудбалу, баскету – „три на три“, стоном тенису, тенису, „између две и четири ватре“ и шаху.

Приврженост спорту, дружењу, фер-плеју и здравом начину живота деца из Краљева и околине показала су на спортским теренима, на којима су дала све од себе да остваре што бољи пласман.

„Љубо и компанија“ су били најбоља мушка екипа у баскету, док су у женској категорији у овој дисциплини победиле девојчице које су се такмичиле као „Доктори“. Дејан Јеротијевић је био најбољи у шаху, а у малом фудбалу екипа „Стара Сантос“. Најмлађи учесници Спортских игара младих Србије 2016. у Краљеву су била деца која су играла „између две ватре“, а најбољи пласман су остварили малишани из ОШ „Димитрије Туцовић“. У стоном тенису су победили Страхиња Соколовић и Миња Миловановић. Анђелина Јанићијевић и Лазар Милићевић су приуштили публици прави празник на тениским теренима.
Победници из Краљева такмичиће се на националном финалу СИМ Србије 2016. крајем јула у Београду.

Спортске игре младих су одржане први пут 1996. године са главним циљем да омогуће основцима и средњошколцима учешће у организованим спортским такмичењима и другим бесплатним активностима током лета. Током 19 година организације Игара у Хрватској, пет година у Босни и Херцеговини и две у Србији, на Играма је учествовало више од 750.000 деце и младих. Идеја је расла и такмичење је постало највећи аматерски спортски догађај у овом делу Европе.
Деци и младима широм Србије
се пружа могућност да потпуно бесплатно учествују на такмичењима у 10 спортова. Најуспешнијим појединцима и екипама осигурано је бесплатно летње путовање на међународно финале у Сплиту.       
            Програм манифестације дугорочно је везан уз промотивно-едукативну акцију
Живимо живот без дроге, јер дрога одузима живот". Подршку Играма дају еминентна имена из спортског и политичког живота, па је тако почасни председник Спортских игара младих господин Сир Дејв Ричардс, председник Премијер лиге. Амбасадори Игара су Предраг Мијатовић, Дејвид Бекам, Жосе Мурињо, Свен-Горан Ериксон, Франц Бекенбауер, Милорад Чавић, Маја Огњеновић, Ивана Нешовић и многи други.

Игре су организоване под покровитељством Међународног олимпијског комитета и Светске фудбалске федерације, а у нашој земљи и под покровитељством Владе Републике Србије, Министарства омладине и спорта, партнера и пријатеља Мобилне телефоније Србије – МТС, компанија ИМЛЕК и ЛАСТА, хотела „Фалкенстајнер“ Београд, под медијским покровитељством Радио-телевизије Србије и медијских партнера Арена спорт и Спорт клуб.

        

 

 

Краљево пример добре праксе                                        03.06.2016.

 

 

Представници града Краљева састали су се са представницима Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије и Светске банке. Том приликом, запослени у Одељењу за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмичке послове Градске управе града Краљева су презентовали активности града Краљева на смањењу ризика од природних катастрофа.

Како је објаснила Сандра Недељковић, заменик директора Владине Канцеларије за управљање јавним улагањима, на састанку са представницима Светске банке и ресорног министарства са локалним самоуправама, на тему размене података у циљу управљања ризиком од елементарних непогода и процене ризика, након што је град Краљево представио систем који је успоставио, Светска банка је пожелела да се на лицу места увери како је организовано Одељење, као и систем управљања ризика који се тиче размене података, процене ризика и релевантних ствари које утичу на тај процес.

„Наша идеја је да кроз пројекте које водимо са Светском банком овај пример проширимо на друге локалне самоуправе и да њима представници града Краљева дају подршку. Осим новца, који је свакако неопходан, ентузијазам службеника у локалној управи је довео до тога да је систем добро имплементиран. Желимо да успоставимо добар систем размене података између ресорних министарстава, националног нивоа власти и локалних самоуправа, у шта ће град Краљево бити укључен. Много тога можемо да урадимо сами. Донатори прате наш рад и јако су расположени да притекну у помоћ, да купимо опрему и алате“, рекла је Недељковићева.  

Дарко Милутин, координатор програма Светске банке у Србији на имплементацији националног програма за управљење ризицима од елементарних непогода, истакао је да је састанак у Краљеву у оквиру склопа активности које се односе на процену стања расположивости података и размене података који су релевантни за процену и управљање ризицима и реаговање у случајевима катастрофе.

„Краљево је искочило као изванредан пример како локална самоупрва може сама, својом иницијативом, да покрене процес који је јако важан када су ризици у питању. Катастрофе се дешавају на локалу, настају штете на локалу и потребно је да локалне самоуправе буду свесне и спремне за реакције, али и да претходно могу да процене ризике и које су мере потребне да би се умањили ризици од штета и од елементарних непогода. Надамо се да ће пример Краљева кроз пројекат у оквиру Светске банке и осталих међународних партнера који сарађују са Србијом на том плану бити пример добре праксе који ће моћи да иницира сличне процесе за побољшање капацитета Србије да штете од природних непогода буду што мање и што мање утичу на развој локалних самоуправа и Србије“, поручио је Милутин.

Начелник Градске управе града Краљева Милош Петровић поносан је и задовољан што је Градска управа града Краљева препозната као пример добре праксе у овој области.

 

„Одељење, првобитно формирано да брине о отклањању последица земљотреса, касније је, захваљујући ентузијазму запослених, успело да постигне посебан квалитет и да се не бави само отклањањем последица катастрофа, већ и да ради на превенцији, што је суштина овог пројекта. Највећа снага наше Градске управе су људи, али људи не могу без финансијске помоћи донатора и Владе РС“, истакао је Петровић, додавши да очекује успешну сарадњу и у наредном периоду.

         

 

Пријем ученика краљевачке Музичке школе                            31.05.2016

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима, примио је директорку, професорe и ученике Музичке школе „Стеван Мокрањац“, која је у овој школској години постигла невероватне успехе и постала најбоља школа у држави. 

Професори и ученици краљевачке Музичке школе су, на последња три такмичења – на Републичком такмичењу у Београду, Међународном такмичењу „Петар Коњовић у Београду, на којима су инострани чланови жирија, и на Фестивалу музичких и балетских школа Србије, на најбољи могући начин представљали своју школу и град. Школа је у последњих неколико година увек међу првима у Републици, али је ове године на свим овим такмичењима заузела прво место – двадесет два ученика основне и средње Музичке школе су освојила 30 награда  24 прве, четири друге и две треће. Школа укупно има 100 награда ове године, а најбољи су били гудачки и дувачки одсек.

            Директорка Школе Биљана Мирјанић је рекла да је велика одговорност на свима – ученицима, професорима, њој као директорки, да се овако велики успех одржи, али да, с обзиром на то да имају устаљену праксу да су увек међу најбољима, неће бити проблем да одрже квалитет. Она је истакла да музичка школа захтева велики рад и одрицање, и да само љубав према музици, инструментима, може да омогући овакве резултате.

Градоначелник није крио задовољство што град има школу најбољу у Србији, која је и у претходном периоду показала да су музички таленти који стасавају у њој међу најбољима, и да са свих такмичења, у земљи и иностранству, донесу награде.

„Ми као локална самоуправа ћемо се потрудити да у наредном периоду изградимо Музичку школу на старом месту, заједно са Владом РС и Министарством. Пројекти су урађени, надам се да ће у току ове године почети изградња“, изјавио је градоначелник града Краљева Томислав Илић.

 

                 

    

Директорка Руског дома у Краљеву                                             30.05.2016.

 

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић, са сарадницима, угостио је директорку Руског центра за науку и културу у Београду Надежду Кушченкову. Састанак је био прилика да се разговара о будућој сарадњи, тако да је договорено и потписивање Меморандума о партнерству између Руског дома и града Краљева. 

            Директорка је изразила велику захвалност на позиву да посети Краљево, као и срећу што има прилику да упозна град тако богат природом, традицијом, фестивалима.

„Први пут сам у Краљеву, али ми не треба да се упознајемо, јер нас спајају вера, култура, традиција, али, најпре, наше словенско достојанство. За нас је велика част бити пријатељ са вама“, рекла је Кушченкова.

Градоначелник је истакао да је ова посета прилика да покажемо шта је све урађено у Србији од 1918. до данас, шта су Руси урадили код нас и који је допринос њихове културе. Како је истакао, поред културне и туристичке, биће успостављена и привредна сарадња.

Директорка Руског дома је, приликом боравка у Краљеву, отворила четврти Фестивал уметности „Маглич“, који ће трајати до 6. јуна, а чији је Русија специјални гост. Уочи отварања, Кушченкова се упознала са знаменитостима града и положила цвеће на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године на Тргу српских ратника.

Како је Елизабета Тодоровић, директорка Културног центра „Рибница“, организатора „Маглича“, рекла, у оквиру Фестивала ће бити организоване радионице руских народних заната, представе, пројекције руских филмова, наступи српских и руских фолклорних ансамбала, упознавање са руском националном кухињом. 

        

 

 

 

 

Дечји хор „Отрада“ у Краљеву                                     29.05.2016.

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић са сарадницима је 29. маја 2016. године примио чланице дечјег духовног хора „Отрада“ из Свето – Николског Црноостровског женског манастира из Русије. Дечји хор „Отрада“ чине девојчице из сиротишта и бораве у Србији са Игуманијом Николаје и монахињама на позив Удружења жена Србије и Русије „Матрона“. Краљево је један од градова којe ће обићи током свог боравка у Србији од 28. до 31. маја 2016. године.
Хор је после пријема одржао концерт у Свечаној сали Градске управе града Краљева.
 
        

 

 

Град Краљево добио граћевинску дозволу за изградњу вишепородичног
стамбеног објекта

 

Градоначелник града Краљева Томислав Илић и руководилац Јединице за управљање пројектима Александар Чоловић су 26. маја 2016. године одржали конференцију за новинаре у Градској управи града Краљева. Повод за сазивање конференције је добијање грађевинске дозволе за изградњу вишепородичног стамбеног објекта  – прва фаза реализације Пројекта „ Урбана регенерација у улици Доситејевој у Краљеву“.
           Коференцији је претходио редован  састанак учесника у реализацији Пројекта „Стамбена обнова насеља после земљотреса у Краљеву“. На састанку

           Развојну банку Савета Европе представљао
је регионални менаџер Грегор Кржевски, IPF3 Луис Мецано, а Тим за техничку подршку Ђорђе Мојовић. Поред њих састанку су присуствовали и  државни секретар  Дејан Трифуновић са сарадницима из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре,  Игор Јакшић в.д. директора Републичке агенције за становање, Драгана Ратковић као представник Министарства финансија и градоначелник града Краљева Томислав Илић са сарадницима.

          Учесници су информисани да је 25. маја 2016. године од стране Одељења за урбанизам, грађевинарство и стамбено- комуналне делатности Градске управе града Краљева издата Грађевинска дозвола за изградњу првог стамбеног објекта са укупно 103 стамбене једнице, чиме је испуњен један од важнијих предуслова за припрему јавне набавке за избор извођача радова.

Поред бројних тема и питања од значаја за реализацију Пројекта о којима је било речи, на састанку је констатовано је да предуговоре о размени станова још увек није потписало 56 крајњих корисника, а да је прва половина јула месеца текуће године крајњи рок до којег је неопходно да предуговори буду потписани, како не би би доведен у питање наставак реализације Пројекта.
            Како је наглашено на конференцији радови на изградњи зграде почеће у новембру, а реализација целог пројекта одвијаће се у три фазе и то прво ће бити изграћена једна зграда, у другој фази још једна зграда и трећој две зграде.
 

          

 

Print Friendly, PDF & Email