Градска слава – Света Тројица                                          18/19.06.2016.

 

  

У Недељу Свете Педесетнице, 19. јуна 2016. године, Црквена општина при храму Свете Тројице Краљево и град Краљево су прославили славу Силазак Светог Духа на Апостоле, Свету Тројицу.

У навечерје празника, у суботу, Вечерњом службом и славском литијом, почела је прослава. Уз братство храма Свете Тројице и свештенослужитеља града Краљева и војних свештенослужитеља подручних касарни, литију кроз централне градске улице предводили су припадници Војске Србије, Жандармерије, Полиције, градоначелник града Краљева Томислав Илић са представницима локалне самоуправе, културно-уметничка друштва и спортска удружења, а придружио им се и велики број грађана. Пригодном беседом се обратио Архијерејски намесник жички протојереј Миломир Радић.

Свечана Литија је из храма Свете Тројице кренула у двориште Духовног центра Владика Николај Велимировић, где је освештан запис (који је, према веровању, заштитник града), затим до Трга српских ратника и Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине 19121918, па до Споменика погинулима у ратовима од 1991. до 1999. године (испред зграде Градске управе) и Улицом цара Душана се вратила у порту цркве Свете Тројице.

Света Архијерејска Литургија у цркви Свете Тројице је служена у недељу, на дан славе, уз још већи број свештенослужитеља и верног народа. У беседи се присутнима обратио Архијерејски заменик жички протојерејставрофор Љубинко Костић.

Како је подсетио старешина храма Свете Тројице протојереј-ставрофор Јован Ђорем, „благодарећи Богу, и ове године дочекасмо да велики празник Свете Тројице прославимо у граду Краљеву испред цркве светиње у којој је велики кнез Милош Обреновић веру веровао и нама аманет оставио да се ми ту окупимо“.

 Наиме, црква је саграђена 1824. на месту на коме је, према народном предању, кнез Милош Обреновић ноћио уочи боја и у сну обећао Богу да ће, ако победи Турке и српски народ ослободи ропства, на том месту саградити цркву. 

Тројице, или, по црквеном, Духови, празник су Светог Тројства (Бог Отац, Бог Син и Бог Дух), којим се чува помен на силазак Светог Духа на апостоле и празнују се три дана. Светкују се као један од највећих хришћанских празника.
         

Print Friendly, PDF & Email