15-16.09.2017.

„Српска краљевства у средњем веку“ – Краљево домаћин Међународног научног скупа  

 

У оквиру богатог програма Манифестације „Краљ Стефан Првовенчани – осам векова“, која се, под покровитељством председника Републике Србије, одржава у нашем граду, уз бројне садржаје утемељене у осмовековној српској државности, отворен је и Међународни научни скуп „Српска краљевства у средњем веку“.

Овај скуп је сабрао у Краљево тридесетак научника из иностранства и из наше земље или непосредног окружења – из Великог Трнова, Софије, Патре, Лођа, Познања, Скопља, Бањалуке, Цетиња, као и из Београда, Новог Сада, Ниша, Лепосавића, Косовске Митровице, али и нашег града. 

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, председник Организационог одбора Међународног научног скупа, обраћајући се учесницима и гостима на отварању, истакао је значај одржавања једног оваквог скупа баш у Краљеву, а не у Београду, Новом Саду или Нишу, тј. у граду непосредно уз Жичу и Студеницу, који баштини традицију оснивања немањићке државе и аутокефалности Српске православне цркве. Он је изразио задовољство што је баш наш град домаћин веома значајног научног скупа, чији учесници су реномирани историчари који проучавају српску средњовековну историју. ˃˃˃˃ опширније

         


 

 

15.09.2017.

Србија 1217. настанак краљевине

У оквиру одржавања Међународног научног скупа Српска краљевства у средњем веку, који је у нашем граду организован као део Манифестације Краљ Стефан Првовенчани осам векова, у Народном музеју Краљево је представљена књига Србија 1217. настанак краљевине, аутора проф. др Радивоја Радића, византолога, са Филозофског факултета у Београду, и проф. др Синише Мишића, председник Научног одбора скупа, из Одељења за историју Филозофског факултета и Центра ИГИД из Београда,
Поред аутора, о књизи је говорио и проф. др Драгиша Бојовић, управник Центра за византијскословенске студије Универзитета у Нишу.
Како је истакао проф. др Синиша Мишић, књига говори о догађајима којима се бави и научни скуп настанак српске краљевине и 1217. као кључна година када је дошло до крунисања Стефана Немањића, Стефана Првовенчаног.
Желели смо да дамо један синтетички поглед на ове догађаје. Мислили смо да је за историографију и даље истраживање добро направити једну синтезу. Обухватили смо период од 70 годинаод 1166, када је Немања дошао на власт, до 1236, до смрти Саве Немањића, Светог Саве. И Немања и његови синови су подједнако учествовали у напорима да се дође до циља да српска држава добије статус краљевине, и тако међународно признање, и да се оснује аутокефална српска црква, што се догодило 1219. године.
На тај начин се Србија тада први пут појавила на карти Европе као самостална и равноправна држава у односу на остале државе тадашње Европе и света, образложио је један од аутора књиге Србија 1217. настанак краљевине проф. др Синиша Мишић.

          

Print Friendly, PDF & Email