Скупштина града Краљева                                                                                           11. Март 2011.  

Скупштина града Краљева донела је одлуку о престанку ванредне ситуације, која је проглашена 3. новембра када јеј град погодио земљотреса јачине 5,4 Рихтера.
Градоначелник Љубиша Симовић је рекао да су се услови за укидање ванредне ситуације стекли формирањем посебног одељења градске управе које ће се бавити санацијом последица земљотреса.
Подносећи извештај о санацији, Симовић је рекао да је на рачун за помоћ Краљеву до сада уплаћено 871,8 милиона динара, од чега је највећи део из државног буџета. Сада на рачуну има 154,4 милиона динара.
"Потребна нам је хитна финансијска интервенција. Имам уверевања премијера Мирка Цветковића и координатора за помоћ Краљеву министра Милана Марковића да ће средства бити уплаћена на време", рекао је Симовић.
Највише новца је утрошено за изградњу монтажних кућа и то за грађевинске и завршне радове 282 милиона и за монтажне куће 199 милиона динара. За новчану помоћ власницима кућа са четвртим и петим степеном оштећења исплаћено је 130 милиона динара, а за санацију оштећења од прве до треће категорије 36 милиона.
Скупштина је одобрила јавно задуживање града за финансирање капиталних иневстиција у износу од 225,5 милиона динара, одобрено је и поскупљење услуга предшколске установе, а усвојени су Локални акциони план запошљавања и Просторни план до 2025. године.

 
 
 
 

Помоћ од "Каритаса" Србије и Црне горе                                                                       10.Март. 2011.

Настављајући акцију помоћи Краљевчанима у ублажавању последица новембарског земљотреса, представници хуманитарне организације Католичке цркве „Каритас" Србије и Црне горе су са Милуном Јовановићем помоћником градоначелника Краљева за социјална питања потписали уговор о донацији вредан 36.ооо евра.
Донација је намењена краљевачким породицама чији су домови тешко оштећени у земљотресу. Ваучере од по 1.2оо евра добило је 30 породица, које ће моћи да подигну грађевински материјал за поправку кућа и станова.
Директор „Каритаса" Владислав Варга је рекао да је ово скромна помоћ коју ће најугроженији моћи да искористе за ублажавање последица земљотреса и да је „ Каритас" у јануара донирао пакете са храном и одећом за 200 породица, грађевински материјал за санацију 30 кућа као и 20.000 евра за набвку монтажних кућа.

 
 

                               

Print Friendly, PDF & Email