Вече Ирана у Краљеву                                                                          02.децембар 2011.
 

"За време бивше Југославије ми смо били једни од главних снабдевача енергентима и након тога се наставила сарадња са Србијом. Имамо повољне могућности за снабдевање нафтом, гасом, петрохемијом", казао је ирански амбасадор Аболгхасем Делфи у Краљеву на отварању културне манифестације „Вече Ирана у Краљеву.
"Приликом мојих ранијих посета разговарао сам са градоначелником о културној, економској и осталој сарадњи, при чему је изражена апсолутна спремност за разматрање заједничких нити у циљу сарадње, посебно у области енергената", рекао је Делфи.
Посетиоци су, осим изложбе рукотворина овог исламског народа, могли да сазнају и нешто више о овом народу, као и о сарадњи Србије и Ирана, о чему је говорио ирански амбасадор.
Иранске рукотворине водећа су примењена уметност у Исламској Републици Иран. Оригиналност и уникатност производа, употреба традиционалних палета боја и колорита, техника бојења, као и нужност кориштења оригиналних и аутохтоних шема, главне су одлике иранских рукотворина. У процесу стварања производа користи се искључиво једноставан ручни алат те тако, у поређењу са другим индустријским производима израђеним серијски, ове рукотворине захтевају знатно више труда и времена.
Најважније и свакако најпознатије иранске рукотворине засигурно су ћилими и теписи. Међутим, нити по лепоти нити по важности за њима не заостају ни производи од керамике, стакла, дрва, коже и метала.
 
 

Print Friendly, PDF & Email