Обимних 27 тачака дневног реда, чланови Градског већа на данашњој седници „савладали" су за нешто више од три сата. Велики број предлога за измене и допуне дневног реда коју су за сутрашњу, осму по реду седницу Скупштине града предложиле одборничке групе Покрета за Краљево, Двери и Демократске странке, једногласно је одбијен. По свим тачкама дневног реда известиоци су, према оцени градоначелника Драгана Јовановића пружили коректна објашњења.

            – Одбили смо предлоге да се са дневног реда сутрашње седнице скину тачке попут израде Стратегије града Краљева, а ја подсећам да је Краљево један од ретких градова у Србији који нема стратегију – рекао је градоначелник Драган Јовановић, подсетивши да се у свету такви развојни документи доносе и по 50 година унапред, а Краљево је нема ни за наредну деценију.

            Према његовим речима, тиме је коначно отворено веома важно питање, због чега је, како је нагласио, веома поносан што град улази у израду важног документа без којег не може ни да конкурише за повлачење средстава опредељених за развојне пројекте.

            – Предлог је био да се са дневног реда скупштинске седнице скине и тачка везана за реорганизацију Градске управе, а у интересу је свих грађана да Градска управа ради што ефикасније, управо као њихов сервис – оценио је градоначелник Драган Јовановић.

            Одборници нису усвојили ни предлог да се за допуну предложеног дневног реда седнице скупштине уврсти тачка „Декларација – ми не желимо ГМО на нашој територији", коју су поднеле одборничке групе „Покрета" за Краљево", „Двери" и Демократске странке.

            – Сигуран сам да се по том питању сви слажемо, али у питању је Декларација која не би обавезивала никог, а све то већ се ради на републичком нивоу где ће бити донет закон којим ће бити регулисано да је цела Србија против генетски модификованих организама – појаснио је градоначелник Драган Јовановић.

            Према његовим речима, уколико је у питању куповина дневно-политичких поена опозиционих странака, то је сасвим легитимно право, али таква Декларација, како је оценио, сама по себи не би ништа значила.

            – Такав закон ћемо поштовати, а то значи да смо недвосмислено против генетски модификованих организама – рекао је градоначелник Јовановић.

            Чланови Градског већа данас нису усвојили ни предлог одборничких група Двери и Покрет за Краљево да се са дневног реда сутрашње седнице повуку тачке које се односе на Предлог одлуке о усвајању Локалног акционог плана запошљавања за 2013. годину, нити предлог да се разматрање програма пословања јавних и јавно-комуналних предузећа скине са дневног реда као једна тачка и да се о њиховим програмима рада расправља појединачно. Одборници сутра неће расправљати ни о амандманима које су на предлоге одлука о усклађивању аката јавних и комуналних предузећа поднели представници градске опозиције, а нису прихваћени ни предлози да се у дневни ред уврсте тачка Одлука о смањењу цене боравка школске и прешколске деце са територије града Краљева у објектима Дечјег одмаралишта на Гочу и тачка: Одлука о адаптацији и доградњи објекта на локацији Музичке школе.

            Према речима Ненада Марковића, члана Градског већа, објекат Музичке школе „Стева Мокрањац" у Обилићевој улици је монтажног карактера, због чега није могућа његова реконструкција или доградња, иако је на тој парцели урбанситичким планом предвиђена изградња објекта са приземљем и четири спрата.

            – Земљиште је конверзијом постало власништво града, а изградњу школа финансира република, а држава не жели да гради на земљишту које није њено – појаснио је Марковић и додао да има прелазних решења и да ће се локална самоуправа, у догледно време, огласити са конкретним решењем

 

 

Print Friendly, PDF & Email