„И када нам мушке узимате животе, гробови наши бориће се са вама“ – стоји на спомен-плочи на обновљеном Тргу браће Милић у Косовској Митровици, крај скулптуре „Косовски божур“, подигнуте „у част браће Милић – српских јунака који су животе дали за одбрану своје отаџбине“.
Како је приликом откривања спомен-плоче речено, три божура – за Срђана, Бобана и Горана, симбол су жртве за домовину, братске љубави, симболишу три титана Милића.
Породица Милић је до почетка НАТО агресије живела на Косову и Метохији. Близанци Срђан и Бобан су били професионални припадници Војске Србије. Током извршавања борбених задатака, 4. априла 1999. године, возило, у којем се налазио Срђан са возачем и још три војника, налетело је на мину. Срђан је преминуо истог дана на ВМА, где је пребачен из болнице у Косовској Митровици.
Десет дана касније, на ратном задатку гине и потпоручник Бобан Милић, који се са још седморицом војника налазио у оклопном возилу, које су погодиле ракете на топлотно навођење.
После бомбардовања, отац Драгољуб и мајка Нада, са трећим, најстаријим сином Гораном, прешли су у Краљево, где су имали кућу. Од туге за преминулом браћом, 13. маја 2000. године, умире и Горан. На краљевачком Новом гробљу су хумке сва три брата, као и оца, који се упокојио 2011. године.
Мајка Нада, која живи у Краљеву, на скупу у Косовској Митровици, који је симболично почео у 12.44, захвалила је свима који су дошли да одају пошту њеним синовима.
Манифестацији су, између осталих, присуствовали и представници Канцеларије за Косово и Метохију, Српске листе, Привременог органа општине Косовска Митровица, локалних самоуправа…
Почаст браћи Милић одао је и градоначелник Краљева др Предраг Терзић, који је рекао да је град Краљево послао захтев Министарству државне управе и локалне самоуправе за добијање сагласности да једну улицу назове по овим српским јунацима.
Фотографије преузете са званичног сајта Општине Косовска Митровица:
Print Friendly, PDF & Email