Краљевчани, мештани Студенице и Ушћа, али и бројни гости из градова и општина из околине, окупили су се на платоу испред манастира Студеница где је, у оквиру овогодишње манифестације „Маглич фест“, уприличен својеврсни времеплов у средњи век.

Након химне „Боже правде“ у изведби Црквеног хора „Свети Архиђакон Стефан“, добродошлицу посетиоцима пожелео је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.

„Ова манифестација, која се обележава већ пет година, омогућава свим Краљевчанима и бројним гостима да виде како се живело у средњовековној Србији. Можете да погледате борбе витезова и упознате се са старим занатима, али и да се на неки начин више приближите српској традицији, вери и свему ономе што су нам оставили наши славни преци“, изјавио је градоначелник.

Иако се „Маглич фест“, захваљујући братству манастира Студенице, одржава на простору испред самог манастира, градоначелник је уверен да ће ова манифестација поново бити организована тамо где је и започета – на простору поред средњовековне тврђаве Маглич.

„Маглич ће у наредним годинама доживети велике промене – од изградње моста и изградње средњовековног села, ресторана и винског подрума, до панорамског лифта који ће омогућити свима онима који немају довољно кондиције, али и особама са инвалидитетом, да дођу до тврђаве. Све то на инцијативу председника Владе Републике Србије који ће омогућити да Маглич буде посећен 365 дана у години, а не само за време ове манифестације“, поручио је Терзић.

Према његовим речима, претходне недеље добијен је налог Јавног предузећа „Путеви Србије“ за изградњу последње деонице пута Студеница – Рудно, тако да се очекује да ће пут од Студенице до Рудна у потпуности бити изграђен до краја године.

„Овај пут ће спојити две српске светиње – манастире Студеницу и Градац, и омогућити свим мештанима Студенице и Рудна да брже стигну и до Краљева и до Рудна, што ће много значити за развој туризма на овом подручју. Задовољнији ће бити и домаћини на Рудну јер ће још већи број туриста из читаве Србије, и земаља у окружењу, долазити да виде манастир Студеницу, као и да уживају у лепотама Рудна“, појаснио је градоначелник, истакавши да ће тиме обећање председника Републике Србије Александра Вучића, које је дао у септембру прошле године приликом посете Краљеву, бити испуњено.

Директор Туристичке организације Краљева Ана Миросављевић захвалила је братству манастира Студенице и високопреподобном архимандриту Тихону што су омогућили да се настави традиција ове занимљиве манифестације у  предивном амбијенту најзначајнијег српског манастира. Она је захвалила и Министарству трговине, туризма и телекомуникација на подршци, као и градоначелнику Краљева јер је препознао значај „Долине векова“ као изузетно вредне туристичке и културне атракције и дестинације.

Nа платоу испред манастира Студенице, посетиоци су могли да обиђу Витешко село где је организовано фотографисање са витезовима, принцезама, трубадурима, Медицински камп и средњовековну пчеларску радионицу, као и Стреличарско двориште у ком су могли да се опробају у гађању луком и стрелом, копљем или секиром.

Сви љубитељи средњег века имали су прилику да уживају у приказу коњичких вештина, жонглерском перформансу и витешким борбама као што су борбе оклољених коњаника са копљима, борбе витезова заточника и борби „Игра ватри“.

Овај средњовековни музеј на отвореном имао је и радионице старих заната где су бројни радозналци могли да посматрају израду мозаика, ковачки занат, дуборез, израду средњовековног накита, верижњаче, ткање и опанчарство.

Уприличене су и средњовековне игре за посетиоце, Ларп двориште у коме је организовано мачевање за децу, а сви заинтересовани могли су да виде како изгледа калиграфија и добију потпуно бесплатно исписивање краснописом као успомену са манифестације.

Највећу пажњу малишана, али и оних старијих, привлачили су витешки коњи, као и представници соколарства са чијим сивим соколима су стрљиво чекали да се сликају. У оквиру манифестације припремљен је и богат културно-уметнички програм у ком су учествовали: КУД „Краљевачка ризница“, KУД „Карановац“ и ансамбл „Амабиле арт“, као и групе „357“, „Река “ и  „Бурнс“.

Туристичка организација Краљева организује манифестацију „Маглич фест“ уз помоћ Министарства трговине, туризма и телекомуникација, а све у циљу промоције „Долине векова“ као јединствене туристичке дестинације, на којој се налазе два најзначајнија српска манастира – Студеница и Жича, као и средњовековна тврђава Маглич.

Print Friendly, PDF & Email