„Иако је омладинска политика заживела у готово целој Србији, Краљево је било симбол неучествовања младих у процесу доношења одлука, симбол града који не нуди много младим људима, због чега они одлазе из града, али после отварања Канцеларије за младе, они више неће бити маргинализована, већ једна од приоритетних група", рекао је на данашњој конференцији за новинаре, првој од званичног почетка за рад Канцеларије за младе, њен координатор Никола Радевић.

            Он је појаснио да ће Канцеларија за младе представљати локални сервис у којем ће млади моћи да се информишу, стекну додатна знања, учествују у писању и реализовању пројеката за младе, као и у креирању културног и друштвеног живота.

            „Нас који се бавимо омладинском политиком очекује дуг пут ка стварању комплетног система омладинске политике, али овај корак био је први најзначајнији, будући да отварање канцеларије показује спремност локалне самоуправе да инвестира у младе људе и да јој је развој омладинскеполитике један од статешких приоритета", рекао је Радевић.

Канцеларија за младе формирана је у оквиру Одељења за друштвене делатности, а задатак координатора биће да анимира невладине организације које се баве младима, неформалне групе, средњошколце, студенте, омладину политичких партија и друге младе људе. Осим Канцеларије за младе, систем омладинске политике, како је речено на конференцији за новинаре, подразумева и фомирањње савета за младе, отварање омладинског клуба, успостављање сарадње са релевантним установама на локалу које се баве младима и израду Локалног акционог плана за младе.

Један од првих задатака ове канцеларије биће да у наредном периоду младе људе упозна са омладинском политиком, њеним значајем и корисношћу, као и са потребом активног учешћа младих у друштвеном животу. Све то подразумева и сарадњу са организацијама које издвајају велика средства за младе и организације које се баве њима, израду пројеката и аплицирање на конкурсима.

Радевић је позвао све младе људе да се укључе у рад новоотворене канцеларије, поручујући им да треба да буду свесни да су највиталнији ресурс друштва и будућност Краљева. У Канцеларији за младе за сада ће радити само координатор, и поред постављених стандарда Министарства омладине и спорта који подразумевају да градови са више од 80.000 становника треба да имају минимално троје запослених на тим пословима.

Помоћник градоначелника за месне заједнице и питања младих Вукман Ракочевић дао је пуну подршку реализацији ове идеје, уз подсећање да су неки од донатора реаговали на само помињање ове идеје, исказујући спремност на сарадњу. Зато је, без жеље да буде конкретнији, изразио наду да ће за 10 до 15 дана бити сасвим конкретних предлога.

„Нажалост, град Краљево каснио је са овим пројектом, јер смо канцеларију могли да отворимо још пре две-три године, али најважније је да је она сада, уз подршку Министарства спорта и омладине отворена и да ће локална самоуправа, у складу са својим могућностима помоћи рад Канцеларије за младе", навео је Ракочевић.

Он је навео да ће, осим финансијски, град помоћи и организационо, због чега је одлучено да седиште канцеларије буде у згради Градске управе.

Print Friendly, PDF & Email