Након историјског дана за Краљево, али и за читав Рашки, Моравички и Златиборски округ, када је у децембру 2019. године полетео први авион за Беч, данас је свечано отворена линија за Солун са аеродрома „Морава“ у Лађевцима код Краљева.

Техничким слетањем авиона наше националне авио-компаније Air Serbia из Београда на аеродром „Морава“ у Краљеву, званично су отпочели сезонски летови на линији Краљево – Солун – Краљево.

Турбоелисни путнички авиони АТР72 дочекан је воденим топовима. Том приликом, званичници града Краљева, начелници Рашког и Моравичког управног округа, као и челни људи Врњачке Бање, Чачка, Аеродрома Ниш и аеродрома „Морава“, Регионалне привредне коморе Рашког и Моравичког окурга, и представници медија, поздравили су посаду.

Према речима начелника Рашког управног округа Небојше Симовића, велико је задовољство пропратити отварање лета за Солун, који можда не би био значајан за неке велике аеродроме, али за краљевачки је јако битан. Он је истакао да Рашки управни округ, заједно са Владом Републике Србије и председником Александром Вучићем, као и националном авио-компанијом Air Serbia, ради на томе да аеродром „Морава“ постане препознатљив не само у Србији него и шире.

Начелник Моравичког округа Слободан Јововић подсетио је да се овај аеродром налази на тромеђи три округа – Рашког, Шумадијског и Моравичког, али опслужује и Златиборски и Расински, па самим тим има велику перспективу да допринесе развоју привредног и туристичког потенцијала читавог овог подручја.

Михајло Здравковић, генерални директор предузећа „Аеродроми Србије“ д.о.о, нагласио је да је отварањем линије за Солун, после дуге обуставе услед вируса корона, поново успостављен редован авио саобраћај са аеродрома „Морава“ у Краљеву.

Према речима директора продаје авио-компаније Air Serbia Бошка Рупића, ово је велики дан за њихову авиокомпаније јер је ово трећи аеродром са ког су отворили међународне летове.

Након обављене редовне царинске и граничне контроле и процедуре, нестрпљиви путници укрцали су се у авион, који је око 13.00 часова, кренуо пут Грчке. Данашњи лет је попуњен 70 одсто, а линија за други по величини града у Грчкој обављаће се једном недељно односно сваког уторка. Цена повратне карте износи око 70 евра, процедура за резервације карата је стандардна, као и за све авио-карте, а сезонски летови за Солун предвиђени су до 24. августа.

Print Friendly, PDF & Email