Фондација Новак Ђоковић данас је у селу Сирча код Краљева свечано отворила Школицу живота” у оквиру Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“.

Предмет пројекта је помоћ предшколском образовном систему у смислу проширења капацитета, али и увођење нових и специјализованих програма у девастираним општинама, тамо где програми нису доступни деци. Њиме је до сада обухваћено више од 100 деце која нису имала никакав приступ предшколском образовном систему. Прогјекат подразумева и стручно усавршавање васпитача који ће радити у новоотвореним „Школицама“, али и другим предшколским установама.

У адаптацију просторија у Сирчи, обуку васпитача, куповину наставног материјала и играчака, Фондација је уложила 3.350.000 динара, а део новца уложио је и град Краљево. У простору дворишта ОШ Јован Цвијић у Сирчи, опремљене су две просторије за око 30 малишана узраста три до пет и по година, и за још 13 који ће похађати припремни предшколски програм.

Према речима градоначелника града Краљева Томислава Илића, учешће града у овом пројекту било је око 800.000 динара. Он је изразио наду да ово неће бити једини пројекат у коме ће град Краљево учествовати са Фондацијом „Новак Ђоковић“.

Веома смо срећни што данас отварамо четврту Школицу живота”. Током протеклих неколико месеци вредно смо радили у жељи да деци у Краљеву обезбедимо још један простор у коме ће са својим другарима моћи да похађају васпитнообразовни програм. Поред адаптације простора у оквиру ОШ Јован Цвијић”, наш циљ је да реализацијом овог пројекта кроз обуке за професионално усвршавање, оснажимо васпитаче и укључимо заједницу у важна питања која се тичу раног образовања њихове деце. Заједничким напорима имамо прилику да унапредимо рани развој већем броју деце и, на примерима добре праксе и размене искустава, унапредимо програме према потребама локалне заједнице”, изјавила је приликом свечаног отварања Горана Џуџа Јаковљевић, пројектни менаџер Фондације.

Милена Бугариновић, директорка Основне школе Јован Цвијић”, са великом радошћу, уступила је просторије ове установе за потребе реализације програма и пружила значајну подршку.

С обзиром на то да је објекат био у сивој фази, адаптација је обухватала комплетне радове на завршетку споља и унутра. Након урађене термоизолације, фасадерских радова и уградње спољашње столарије, постављена је надстрешница преко целог улазног трема, санирано степениште и изведена прилазна рампа. Урађен је и нов развод водоводне и каналазицоне мреже, и у складу са потребама вртића изведен и нов развод централног грејања по просторијама.

Овај пројекат је веома важан у развоју деце предшколског узраста, посебно из сеоских средина. Изузетно смо захвални Фондацији на пруженој прилици да будемо део овог пројекта. Преуређени простор, који данас отварамо, пружа могућност креативног развијања деце и њихову укљученост у институционални облик васпитања и образовања. Драго ми је да је град Краљево препознао значај и обезбедио место где ова деца могу квалитетно да проводе време, учећи и играјући се“, изјавио је Милун Јовановић, заменик градоначелника града Краљева.

Програм Школице живота осмишљен је да би предшколско образовање било доступно деци из социјално угрожених средина, као и деци са сметњама у развоју.

Срећни смо што ће деца Сирче добити потребно стимулативно окружење за даљи развој. Захваљујемо Фондацији Новак Ђоковић у име деце, родитеља и Предшколскe установe“, истакла је Драгана Митић, директорка Предшколске установе „Олга Јoвичић Рита“.

Имплементациони партнер пројекта „Школице живота – заједно за детињство“ је ЦИП Центар за интерактивну педагогију. Захваљујући њиховој стручној помоћи – како да се опреме и организују, затим организацији рада са децом, обукама запослених, унапређењу сарадње родитеља и установе, „Школице живота” постају простор за игру и учење наших најмађих и место сусрета целокупне заједнице.

Ово је четврта Школицаотворена у Србији. Осим у Сирчи, Книћу, Љигу и Рашки, Фондација ће до краја године отворити и „Школице“ у Владичином Хану и Мерошини.
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email