У оквиру пројекта изградње објекта намењеног социјалног становању на локацији Месне заједнице Рибница, радници грађевинског привредног предузећа „Банковић" из Власотинца започели су данас радове на изградњи овог објекта, а отварање градилишта, симболично, првим лопатама бетона за камен темељац градилиште су отворили градоначелник Краљева Драган Јовановић, министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић и директорка Републичке агенције становања Маја Лакићевић.
Градска стамбена агенција у Краљеву једна је од 12 стамбених агенција, у исто толико градова и општина Србије, која је преко Републичке агенције становања за овај пројекат добила део средстава од нераспоређених 200 милиона динара, колико је остало нераспоређеног новца крајем прошле године, на рачуну Министарства грађевинарства и урбанизма.
За пројекат реализације пројекта стамбеног становања на локацији месне заједнице Рибница, из буџета Министарсттва грађевинарства и урбанизма, обезбеђено је 15 милиона динара, уз услов да град Краљево обезбеди исто толико средстава. Град је суфинансијер овог пројекта половином од укупно потребних 30 милиона динара за његову реализацију кроз обезбеђење земљишта и изградњу примарне инфраструктуре.
Након припремљене пројектне документације средином ове године расписана је јавна набавка на основу које је, као најповољнија, одабрана понуда грађевинског привредног друштва „Банковић" из Власотинца.
Овај пројекат подразумева изградњу објекта са седам станова намењених социјалном становању који су опредељени за издавање и пословног простора у власништву града, у којем ће бити смештена администрација Месне заједнице Рибница. Рок за завршетак објекта је 210 дана од почетка радова на изградњи објекта. Ови станови биће понуђени на продају по непрофитним ценама, односно по цени од, како се очекује – између 500 и 550 евра по квадратном метру.
Овај леп догађај, ипак, засењен је чињеницом да је министар Илић долазак у Краљево искористио да саопшти да су у буџету за 2014. годину зелено светло добили само пројекти чија је документација, како је навео, комплетна, због чега је, наводно, одлучено да се пројекат урбане регенерације Доситејеве улице не финансира из кредита Централне европске банке вредног осам милиона евра.
Он је додао да Влада Србије, ипак, неће оставити на цедилу око 1.300 Краљевчана који од земљотреса 2010. године у том делу града живе у оштећеним зградама старим више од пола века.
Градоначелник Драган Јовановић рекао је да су Краљево пре неколико дана посетили представници Централне европске банке од којих је локална самоуправа добила похвале због тога што је сачинила и на време предала сву потребну документацију.
„Никада, од Владе, Скупштине или било ког министарства нисмо добили наговештај да нешто недостаје сажетој студији о изводљивости коју смо приложили", навео је Јовановић, оцењујући да је дошло до заокрета у центрима одлучивања.
Изражавајући своју разочараност, Јовановић је рекао да је вакуум између локалне самоуправе и Владе Србије изненађујући, а и сам министар Илић је признао да је дошло до промене у односу финансија према одређеним пројектима.
„Србија има више од три милијарде пројеката за које су склопљени уговори по систему „лако ћемо", које садашњи министар финансија сматра великим оптерећењем за државу зато што, једноставно, није спремна да сервисира толике кредите", навео је Илић.
Према његовим речима, кредит ЦЕБ сервисира се још од 2008. године, али је био намењен пројектима за избеглице и било је неопходно наћи начин да се он преусмери.
„Не могу се добити паре из кредита ако све није припремљено да градња одмах почне. Тамо живи 1.300 људи, они имају у власништву постојеће станове, треба да добију нове, ко ће да плати разлику. Треба са њима разговарати, склопити уговоре, а не подићи кредит па чекати", рекао је министар Илић.
На исказану градоначелникову бојазан да садашње одуговлачење у ситуацији када је град Краљево уложио све да до реализације тог пројекта дође, министар Илић је поновио обећање да ће градња станова у Доситејевој улици почети када је и планирано, 2015. године.
„Град Краљево уложио је много напора и труда, па сам заиста разочаран што сам овако нешто сазнао тек када је негативна одлука донета на Одбору за финансије", рекао је градоначелник Јовановић, поновивши да никада од локалних власти није било затражено да доради било који приложени документ.
Министар Илић одговорио је тврдњом да бивши министар финансија није водио рачуна о томе да ли је документација комплетна и да садашњи министар неће да дозволи да ове године буде узет кредит за пројекат који треба да почне да се реализује тек 2015. године.
Градоначелнику Драгану Јовановићу, који је изразио забринутост да до реализације поменутог пројекта никада неће доћи, министар Илић је понудио помоћ у изради документације и додао да ће, када она буде комплетна, започети и урбана регенерација Доситејеве улице.
„Нерасположен сам, али немам разлога да сумњам у ово што министар Илић говори и зато се надам да ће реализација овог пројекта почети у марту 2015. године и да ће тај посао ићи раније утврђеном динамиком", оценио је градоначелник Јовановић.
Министар Велимир Илић рекао је да Влада Србије неће прихватити донацију турске владе од 10 милиона евра за завршетак радова на аеродрому Морава код Краљева, зато што, како је оценио та донација Србији није потребна. Он је додао да је претходна српска влада са Турском потписала уговор о донацији вредној 10 милиона евра, уз услов да турска страна изведе комплетне радове за 28 милиона евра.
„Наши извођачи проценили су да је потребно 18 милиона евра да изведу радове, па ћемо се највероватније захвалити Турској на тој донацији и почети сами да га реализујемо", рекао је Илић, додајући да за посао проширења и продужења писте и изградње карго центра постоје заинтересовани инвеститори из Уједињених Арапских Емирата.

 

 

Print Friendly, PDF & Email