Поводом обележавања 14. октобра, Дана сећања на недужне жртве фашизма у Краљеву, помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић најавио је програм обележавања oсамдесетогодишњице овог значајног историјског датума за наш град

„Навршава се 80 година од најважнијег и најстрашнијег датума у историји Краљева. У октобру 1941. године регуларна војска Вермахта на зверски начин уморила је у такозваном Лагеру, данас Гробљу стрељаних 1941. године, према најновијим истраживањима историчара, више од 2.200 недужних талаца“, истакао је Милишић.

Према његовим речима, бројним програмима установа у култури град Краљево је цео октобар посветио овом догађају.

Како је најавио, у четвртак, 14. октобра, са почетком у 10.15 часова, биће уприличена Комеморативна седница Скупштине града Краљева, на којој ће,  након одавања поште жртвама минутом ћутања, беседити професор др Драгољуб Даниловић.

Након Комеморативне седнице, поворка ће се упутити на губилиште – Гробље стрељаних 1941. године, а када званичне делегације положе венце, свештеници Епархије жичке, које ће предводити Његово Преосвештенство епископ жички господин Јустин, одржаће парастос жртвама стрељања. Потом ће се градоначелник града Краљева др Предраг Терзић обратити грађанима.

Глумци Краљевачког позоришта, у амфитеатру Гробља стрељаних, извешће поетско-сценски програм дела „Балада о њима“, у режији и адаптацији Миодрага Динуловића. „Балада о њима“ одабир је текстова из збирке лирских записа о стрељању у Краљеву 1941. године – „Анђео са Грдичке косе“.

Милишић је подсетио на то да су значајни програми планирани у среду, 13.

октобра, најпре у 12.00 часова у Галерији Културног центра Рибница, где ће бити уприличена изложба дечјих радова по конкурсу „Непресушне сузе краљевачког октобра“. Истог дана, у 18.00 часова, у Народном музеју Краљево биће отворена изложба групе аутора из Војног архива, Војног музеја и Историјског архива Пожаревац, под називом „Ратна слика Србије у Другом светском рату“.

Такође, 13. октобра, у 19.00 часова, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, у сарадњи са Друштвом историчара Рашког округа, припремила је Квиз „Краљево бира знање – 80 година од трагедије у Краљеву“, у ком ће учестовавати ученици краљевачких школа.

Како је истакао помоћник градоначелника за културу, у свим основним и средњим школама ће, као и претходних година, за време првог часа преподневне и поподневне смене, бити прочитан текст који говори о овом страшном догађају, јер је обавеза Града да памти и говори о томе шта се догодило у Краљеву, у октобру 1941. године.

Print Friendly, PDF & Email