Град Краљево је и ове године окупио велики број кувара традиционалног пасуља, који су се овог, 27. пута, на платоу леве обале Ибра надметали за титулу најбољег кувара пасуља – свеукупног победника, у категорији професионалаца, аматера, ученика угоститељских школа, за најлепше уређени штанд. У кувању најбољег пасуља ове године се такмичило око 80 учесника у 53 екипе.

Организатор „Сребрног казана 2017", традиционалне „Пасуљијаде", јесте Туристичка организација Краљево, а покровитељ град Краљево. Градоначелник др Предраг Терзић је, отварајући овогодишњу манифестацију, изразио наду да ће скувани пасуљ бити добар, како би сви били задовољни.

„Надам се да кувари неће бити себични и да ће нам дати прилику да пасуљ пробамо. Од вас, децо, очекујем да одиграте најлепша кола, лепа као што сте ви лепи", поручио је градоначелник, захваливши и Организационом одбору манифестације, Туристичкој организацији и одборницима у Скупштини града, која је определила средства за ову манифестацију.

Према мишљењу председника Организационог одбора манифестације Александра Ерца, измештањем манифестације из центра града, па и са Кеја, створени су услови да ово убудуће буде самоодржива манифестација.

            Такмичари, од којих тек половину чине професионални кувари, а остало су угоститељске школе и кувари аматери, дошли су из свих крајева Србије, као и из Црне Горе, Македоније, Румуније.

Жири, који је одлучивао о квалитету зготовљеног пасуља, чинили су: Милош Човић, професор Угоститељско-туристичке школе из Врњачке Бање, др Саша Стеванов, доцент на Факултету за менаџмент, економију и финансије из Београда, и Снежана Николић, члан УО Туристичке организације Краљево.

Према њиховом мишљењу, пехар и диплому као свеукупни победник манифестације освојио је Геронтолошки центар Матарушка Бања. Титулу најбољи професионални кувар однела је ТО Чачак – Етно кућа „Ерић". Најбољи кувари аматери су „Поштари" из Горњег Милановца. У категорији ученици школа и културно-уметничких друштава прво место је освојио КУД „Карановац" Краљево. Најбоље уређени штанд је имало Дечје одмаралиште Гоч.  

У музичком делу програма су наступили ансамбли културно-уметничких друштава из нашег града, фрулаши и гости – чланови КУД „Кирил Пејчиновић" из Тетова.

На платоу поред Ибра је приређена и изложба механизације, заливних система, произвођача сточне хране и машина за прераду пољопривредних производа, а на Тргу српских ратника је организована традиционална изложба меда.

           

 

23.09.2017.

Сабор пољопривреде у Краљеву

 

Седми Сабор пољопривреде, у организацији Удружења СПАС (Сабор произвођача агропривреде Србије), уз подршку Министарства пољопривреде и заштите животне средине, одржан је у нашем граду. Сајам је био посвећен највећим привредним ресурсима Србије – пољопривреди и селу и настојањима да буду постављени на места која им реално припадају. Подаци указују на то да је у другој половини XX века, на просторима СФРЈ, из села у градове прешло око осам милиона људи. У свету је за такав процес требало најмање 120 година, па сада „у селима нема ко да ради, а у градовима нема шта да се ради".
Сабор пољопривреде је званично отвори градоначелник Краљева др Предраг Терзић, истакавши да град из буџета за инвестиције у области примарне пољопривредне производње годишње издваја 70 милиона динара.˃˃˃ опширније

          

 

Print Friendly, PDF & Email