У организацији Савета за родну равноправност града Краљева одржана је пета радионица у оквиру Пројекта „Хоризонтално и вертикално оснаживање жена са инвалидитетом“. Пројекат се реализује у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – SWIS PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).

Кроз координацију Савета за родну равноправност града Краљева, Центра локалних услуга града Краљева и Службе за управљање пројектима и локално-економски развој Градске управе града Краљева, пројекат спроводи град Краљево.

Председница Савета Лидија Павловић истиче да је радионица посвећена економском оснаживању жена, као једној од области којима се, између осталог, и бави Савет за родну равноправност, а која је једна од кључних области када су у питању жене са инвалидитетом, али и предузетнице и пољопривреднице које су такође укључене у пројекат као посебно осетљива категорија жена.

„Иако пољопривреднице нису препознате као предузетнице у правој мери и нису се оснажиле довољно да оснују сопствена предузећа, наша улога била је да их покренемо и оснажимо да и оне покрену своје бизнисе. Бесповратна подстицајна средства која је град Краљево за жене на пољопривреди издвајао био је начин да покренемо жене на пољопривреди да оснивају своја привредна газдинства како би постале успешне привреднице односно предузетнице“, појаснила је председница Савета.

Како је подсетила, град је као вредну и корисну подстицајну меру намењену женама на пољопривреди, две године заредом, издвајао износ од 250.000 и 300.000 динара.

Лидија Павловић је најавила да ће следећа радионица, последња у низу, бити посвећена јавном заговарању, након чега је Пројектом „Хоризонтално и вертикално оснаживање жена са инвалидитетом и жена на пољопривреди“ предвиђена и међуопштинска сарадња са Саветом за родну равноправност општине Рашка кроз посету Савету, као и повезивање наших пољопривреднице и особа са инвалидидтетом са пољопривредницама и предузетницама из окружења ради размене искуства.

Представници Националне службе Завода за запошљавање – Филијала Краљево представили су програме и подстицајна средства, посебне конкурсе и олакшице који се односе на особе са инвалидитетом, а председница Удружења пољопривредница града Краљева „Дукат“ Краљево Ивана Јанковић говорила је о досадашњим резултатима рада удружења.

Вредност пројекта „Хоризонтално и вертикално оснаживање жена са инвалидитетом“ је 4.425 евра, од чега је допринос програма SWIS PRO 3.275 евра, а град Краљево је обезбедио суфинансирање у износу од 1.150 евра.

Print Friendly, PDF & Email