На празник Богојављење Господње, 19. јануара, Црквена општина Краљево организовала је пливање за крст часни у реци Ибар. Пред бројним Краљевчанима, код Дома технике, 45 такмичара препливало је 33 метра, а најбржи је био седамнаестогодишњи Дарко Петрић, ученик Медицинске школе. Овај млади Краљевчанин, који већ десет година тренира ватерполо, први пут је учествовао у пливању за богојављенски крст, али ће, како каже, сигурно наставити и наредних година.

            Крст је Дарку уручио градоначелник града Краљева Томислав Илић, уз честитке и поруку да су у овој трци, заправо, сви учесници победници.  

            Његово преосвештенство епископ жички господин Јустин одржао је празничну беседу и честитао празник свима присутнима објаснивши смисао празника. Владика је све пливаче, пре уласка у воду, покропио освећеном водом.

            Прослављање празника почело је Светом Литургијом у свим храмовима и освећењем воде. Литија, у којој су били сви пливачи, традиционално је кренула од цркве Свете Тројице градским улицама до ибарског кеја, где је одржано такмичење.
   

 
 

Print Friendly, PDF & Email