На другој редовној седници Градског већа града Краљева, одржаној 5. августа 2016. године, донето је неколико веома значајних одлука.

На првом месту, донета је Одлука о стипендирању студената града Краљева, која је, како је истакао градоначелник др Предраг Терзић, веома значајна, јер решава неколико врло важних проблема – први пут град ће стипендирати и студенте мастер студија и, с друге стране, исправљена је једна велика неправда.

„До сада смо имали случај да неки студенти конкуришу за добијање републичке стипендије, а након тога и за добијање стипендије града Краљева. Неретко, добијали су обе, иако је то у супротности са Законом о ученичком и студентском стандарду“, рекао је градоначелник.  

Дешавало се да, у односу на студента који има јако висок просек и истовремено конкурише и добије обе стипендије, студент, који је само мало слабији и има просек нижи за 0,02, не добије ниједну.

„Новом одлуком, студенти ће морати да се определе. Они који добијају републичку стипендију, неће моћи да буду корисници и градске стипендије. На тај начин, обухват студената које ће стипендирати и Република и град се проширује. Мислим да је то праведније, поштеније и у складу са Законом о ученичком и студентском стандарду“, изјавио је градоначелник.   

 

 

Друга важна одлука коју су већници усвојили се односи на побољшање положаја младих.

Канцеларија за младе је пре двадесетак дана добила боље, комфорније и пространије просторије у оквиру Градске управе града Краљева.

„Оно што следи, што сам обећао у свом експозеу, јесте формирање Омладинског клуба, као простора где ће млади људи моћи да проводе слободно време, стичу различита знања и вештине, да уче, али и да се друже“, рекао је градоначелник др Предраг Терзић.

Простор опредељен за Омладински клуб се налази у самом центру града, у Улици цара Душана број 10. Заузима 62 квадратна метра, има 17 метара квадратних подрумског простора, а поред се налази и плац који ће млади такође моћи да користе. Ипак, потребна су одређена средства за адаптацију.

„Уколико одборници Скупштине града подрже овај наш предлог, ући ћемо у пројекат који ће подразумевати адаптацију ових просторија, који ће се делимично финансирати из средстава Министарства омладине и спорта, а град ће дати одређена средства како би млади људи добили простор који им је неопходан и који је требало да добију знатно раније“, рекао је градоначелник.

Како би сва инфраструктура која настане могла да буде на прави начин искоришћена, објаснио је градоначелник, неопходно је донети и документа која ће уредити статус младих у граду Краљеву и одредити стратегију даљег побољшања положаја младих, тј. Локални акциони план за младе. Овај документ ће, према речима градоначелника, у најскоријем периоду бити урађен и наћи ће се пред одборницима Скупштине града.

 

Поред редовних, било је и пет тачака које се тичу допуне дневног реда. Како је градоначелник објаснио, ради се о предлозима које су стручне службе припремиле од заказивања седнице до данас, а за које се сматрало да их је, због непостојања никаквих размимоилажења у њиховом доношењу, потребно донети што пре, како се не би чекала следећа седница Градског већа.   

„Важна одлука је и формирање Комисије за притужбе грађана. Имамо велики број притужби које су пристизале у претходним сазивима Градског већа, па је неопходно све те притужбе обрадити и ставити на дневни ред неке од наредних седница Градског већа, како бисмо проблеме грађана који су постојали и пре три-четири, па и пет година, почели да решавамо. Надам се да ћемо то урадити у најбржем могућем року, а један од услова за почетак тога јесте и оснивање Комисије“, изјавио је градоначелник др Предраг Терзић.

 Акти донети на седници Градског већа >>>>

           

Print Friendly, PDF & Email