Министар просвете и науке у Влади Републике Србије Жарко Обрадовић,градоначелник Краљева Љубиша Симовић и Драгољуб Мићуновић народни посланик, уручили су данас ученицима првог разреда Основне школе „Чибуковачки партизани" у Краљеву бесплатне уџбенике које је обезбедило  министарство просвете.
Обрадовић је, обраћајући се ученицима првог разреда ове школе која је била оштећена током земљотреса, истакао да је 1. септембар велики празник за сваку породицу и целу државу, с обзиром на то да тада почиње нова школска година.
Он је навео да су у области просвете постигнути значајни резултати, при чему је додао да школска година четврти пут заредом почиње без штрајка, трећи пут се деле бесплатни уџбеници, а такође се спроводи и инклузивно образовање.
Министар је нагласио да су за годину дана поправљене 163 школе, у три последње године је саграђено 13 нових школа, док је шест у изградњи.
Према његовој оцени, све то говори о томе да се држава свесно определила да образовању посвети пажњу коју оно заслужује.
Обрадовић је навео податак да је ове године за прваке спремљено приближно 76.800 бесплатних комплета, док их је пре три године било скоро 80.000, што је још један показатељ пада наталитета.
Градоначелник Краљева је првацима пожелео срећан почетак школовања и да им школа доноси само радост и задовољство у учењу и сазнавању, али изнад свега најлепша и најбоља пријатељства.
Првацима се обратио и Драгољуб Мићуновић рекавши да ће за годину-две сви основци добијати бесплатне уџбенике.
,,Ако буде све како смо замисли, за годину-две сви основци ће имати бесплатне уџбенике, јер Устав каже да је основно образовање бесплатно, и не само то, већ и бесплатне екскурзије и тако даље,  казао је  Мићуновић.
Министар је данас обишао и Гимназију и Економску школу у Краљеву, чија санација од последица земљотреса треба да буде завршена половином септембра и пустио у употребу реконструисани Дом ученика у Чибуковцу, оштећеном у земљотресу.
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email