Изложбом слика „ЛичМаг" у Краљеву данас, у организацији Културног центра „Рибница", почиње први Фестивал уметности „Маглич," који ће трајати до недеље.

            За четвртак, 6. јун, најављено је представљање лесковачког књижевног часописа „Thik Tank Town" („Тинк, танк, таун"), а за петак музичко сценски програм „Времеплов" у оквиру кога ће наступити трупа „Путујући ћутутук" са музичарима, жонглерима и радионицом за израду старих инструмената, као и Градски дечији хор „Црвчанин".

            Централни догађај фестивала је „Гала концерт оперских арија" солиста Опере и оркестра Народног позоришта у Београду, који ће бити приређен у суботу, 8. јуна на централном краљевачком тргу у 20 часова 30 минута. То је у овом делу Србије прво гостовање првака београдске опере и оркестра на отвореном, са око 80 извођача. Под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, наступиће прваци и солисти Јасмина Трумбеташ Петровић, Сузана Шуваковић Савић, Јелена Влаховић, Александра Ангелов, Јанко Синадиновић и други, а на програму ће бити арије и дуети из популарних опера "Аида", "Тоска", "Трубадур", "Кармен", "Травијата".

– Са људима из Културног центра нашли смо се око заједничког става да велике уметничке догађаје треба приређивати и ван Београда и да Оперу треба приближити што већем броју људи. Верујем да је вече оперских арија само почетак и да ћемо ускоро наћи начин да комплетну оперску представу изведемо и у Краљеву – рекао је управник Народног позоришта у Београду Дејан Савић.

            У недељу 9. јуна, на Тргу српских ратника у Краљеву наступиће квартет оркестра „Гудачи Светог Ђорђа" предвођен виолинистом Милошем Петровићем и помогнут триом Градског гудачког оркестра „Црвчанин". Они ће свирати дела В. А. Моцарта и Андреаса Макриса.  Сви програми у оквиру фестивала „Маглич" су за посетиоце бесплатни.

            Културни центар „Рибница" током лета ће организовати и две традиционалне манифестације: Интернационални фестивал џеза „JazzIbar" и  „Street Art", фестивал алтернативних уметности и спортова. Због доприноса развоју манифестационог и културног туризма, пројекат организовања три летња фестивала под називом „Ми смо домаћини овог лета" финансијски је подржало Министарство финансија и привреде – Сектор за туризам.

           

ДВАДЕСЕТ ЧЕТВРТА СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА                                                                  4. јун 2013.

 

Свих 12 установа на територији града Краљева, према извештајима о раду и финансијском пословању који су данас усвојени на 24. седници Градског већа, током протекле године пословале су одрживо.

„Све установе кретале су се у оквиру расположивог буџета, радило се у складу са законом, што подразумева наменско трошење средстава", рекао је после седнице Градског већа градоначелник Краљева Драган Јовановић.

Градски већници разматрали су и Извештај о раду Градске управе за прошлу годину и утврдили  Предлог закључка о усвајању тог извештаја за наредну седницу градске скупштине. У образложењу закључка констатује се да, без обзира на статутарну обавезу којом је предвиђено да Градска управа,  најмање једном годишње доставља извештај о свом раду градоначелнику, Градском већу и скупштини града, још од 2007. године нису достављани градској скупштини. Извештај о раду представља збир годишњих извештаја о раду одељења и служби – унутрашњих организационих јединица Градске управе са детаљним подацима о ефектима рада сваког од њих и градске управе у целини у току 2012. године.

На дневном реду данашње седнице био је и Извештај о реализацији одлуке о буџету града Краљева за прва три месеца ове године, а у расправи о овој тачки дневног реда најављене су и мере штедње због тога што ће новим пореским законима пуњење буџета локалних самоуправа у наредном периоду бити умањено. У извештајном периоду приходна страна градског буџета износила је око 702 милиона динара, а расходна око 582 милиона динара, што је створило буџетски суфицит од око 120 милиона динара.

„Према пројекцији коју смо радили, утврдили смо да према новим законским решењима која подразумевају смањење пореза на доходак са 12 на 10 процената, у наредној години град може да остане без скоро 300 милиона буџетских прихода, што представља десетак одсто нашег градског буџета", прецизирао је градоначелник Јовановић препоручујући рационално пословање.

Он је додао да је од надлежних у Одељењу за привреду и финансије већ затражио пројекцију прихода и расхода до краја године и напоменуо да озбиљност ситуације налаже мере штедње на свим нивоима, не само у раду Градске управе, већ и јавних предузећа, установа и на свим пројектима и пословима где може да се уштеди.

Према речима градоначелника, једину новину Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних места у Градској управи, представља радно место прфедвиђено за запосленог који ће руководити Канцеларијом за младе.

„На прошлој седници градског већа ова тачка била је скинута са дневног реда како бисмо направили измену предложене варијанте да извршилац тог посла треба да има седми степен стручне спреме", појаснио је градоначелник Јовановић и додао како нови услов, будући да се ради о Канцеларији за младе, сада подразумева четврти степен стручне спреме за оног који ће водити Кацеларију за младе.

Градски већници размотрили су и Нацрт одлуке о градским административним таксама и накнадама које врши Градска управа и сачинили предлог те одлуке за наредну седницу градске скупштине на којој ће се пред одборницима наћи и Предлог решења о давању сагласности на одлуку Управног одбора градске „Топлане" о ценама грејања које остају на досадашњем нивоу. Усвојен је и Правилник о поступку и начину решавања захтева за накнаду штете која настаје при вршењу комуналних делатности. Њиме се дефинише на који начин ће убудуће бити вршена надокнада штете грађанима који су претрпели ујед паса луталица, пада стабала, пад у шахт и слично.

Сходно редовном поступку, о извештајима о раду јавних установа и предлога одлука расправљаће градски одборници на наредној седници градске скупштине која још увек није званично сазвана.
 

 

Print Friendly, PDF & Email