У оквиру Програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима, у магацину „Аутотранспорта“ у Адранима организована је испорука садница шљиве и трешње за 19 породица са територије града Краљева. Према речима помоћника градоначелника града Краљева Вукосава Коњикушића, око 1.200 садница добиће мештани студеничког краја, око 400 ушћанског, а остало становници градског подручја поплављени у мају прошле године. Реч је о садницама шљиве познате као чачанска лепотица, једне од најквалитетнијих сорти на нашим просторима, и комбинацији две новије сорте трешње које су најзаступљеније у Европи – кордиа и регина.

Укупна вредност донације до сада је око 370.000 евра, али док се заврши пројекат, а остала су још три пакета, каже Коњикушић, цифра ће бити нешто већа. За сада се очекују саднице вишње, затим пчеле и испорука концентрата за 300 домаћинстава.

„Канцеларија ЕУ је обезбедила саднице за све градове, и то цертификоване саднице из Института за воћарство Чачак. Фонд за развој пољопривреде града Краљева је повећао буџет на 90 милиона, тако да ће и са те стране подршка пољопривредницима бити ојачана наредне године“, каже помоћник градоначелника.        

Према речима доцента Горана Ђорђевића, са Пољопривредног факултета у Београду, који је одржао малу школу јесење садње, услови за садњу су оптимални, земљиште је квалитетно и може да прихвати добре саднице.


         

Print Friendly, PDF & Email