„Градска управа пружиће пуну подршку Здравственом центру „Студеница" у реализацији Националног програма скрининга на три најчешћа карцинома", рекао је данас градоначелник Краљева Драган Јовановић на конференцији за новинаре којом је у овој здравственој установи најављена акција масовних прегледа великог броја становништва на карцином дебелог црева, дојке и грлића материце.
То су обољења која тренутно односе највећи број живота у нашој земљи, јер становништво Србије нема већу стопу обољевања у односу на становништво европских земаља, али је код нас смртност већа.
" Локална самоуправа има моралну обавезу, али и конкретну одговорност да својим грађанима упути јану поруку да брину о себи и свом здрављу, зато што тиме брину о локалној заједници, али и о националном и државном интересу " рекао је градоначелник Јовановић.
Здравствени центар „Студеница" налази се међу првих осам медицинских установа у Србији које почињу да раде скрининг програме ове три врсте канцера. Према речима директора ЗЦ др Звонка Веселиновића, највероватније једино у Краљеву биће могуће одрадити све три врсте скрининга, од којих скрининг на рак дојке почиње одмах.
"Скрининг карцинома дебелог црева почеће када буду испоручени тестови од стране Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије, а скрининг карцинома грлића материце кенуће када буду завршене едукације једног броја здравствених радника који ће у томе учествовати" рекао је др Владан Шапоњић, координатор скринига за Краљево.
Циљ скрининг програма је масован преглед, пре свега здравог становништва, како би ове болести биле откривене у најранијем стадијуму, када је лечење најлакше, најјефтиније и најефикасније.
"Када се болест на време открије, пацијент у потпуности може да буде излечен и лишен свих могућих траума које ова тешка болест носи, а заједници смањујемо трошкове веома скупог лечења болести у позним стадијумима " навела је др Мирјана Крчевинац, директор Дома здравља.
Према постојећој бази података, запослени у ЗЦ позиваће грађане старије од 45 година и заказивати им прегледе. Прегледи се могу заказати и самостално,искључиво позивањем броја 301 633, где заинтересовани могу да добију и све додатне информације. Програм скрининга није намењен особама код којих је болест већ дијагностикована и које се налазе у процесу лечења. Капацитети омогућавају прегледе 30-35 жена дневно на скрининг мамографу.
Национални програм скрининга на три најчешћа карцинома биће сложена и широка акција здравственог система која је до сада је успела у свега шест до седам европских земаља.
Зато у овај програм морају да се укључе градоначелник, локални политичари, свештеници, директори предузећа, како бисмо сви заједно мобилисали што већи број људи и охрабрили их да се јаве на позив изабраног лекара на циљани преглед у домовима здравља.

 

Print Friendly, PDF & Email