Представници Добровољног ватрогасног друштва града Лебринга у Аустрији донирали су својим колегама у селу Врба код Краљева комби возило намењено превозу ватрогасаца.
– Возило је стигло на иницијативу ватрогасаца из Словеније, са којима имамо одличну сарадњу и који су нам пре три године поклонили камион за гашење пожара. Добровољно ватрогасно друштво у Врби постоји од 2007. године и има 60 чланова, од којих је једанаесторо део сталног ватрогасног оперативног тима, каже Слободан Радаковић, председник Месне заједнице Врба.
Поклон возило добровољним краљевачким ватрогасцима уручили су ватрогасци ЈанкоДрозни из Словеније и Хелмут Стегбауер из Аустрије, а за госте је у Скупштини града Краљева заменик председника Скупштине града Краљева Сретен Јовановић са сарадницима организовао пријем.

 

 

 

Жички духовни сабор Преображења  2010                                                             19.Август 2010.

 

Уручењем Жичке хрисовуље песнику Петру Пајићу, у трпезарији манастира Жиче, завршен је Жички духовни сабор Преображење 2010. Награду је уручио Љубиша Симовић, градоначелник Краљева, истакавши да су Краљевчани поносни на пријатељство са српским песницима. О песничком делу Петра Пајића говорили су Драган Хамовић, Александар Јовановић и Милосав Тешић, док је његове стихове казивао глумац Милан Цаци Михаиловић.
   – Када би ме неко упитао како би се у једној речи могло рећи шта је поезија, одговорио бих: Поезија то је истина. Истинита реч чини песму песмом, она у поезији не стари и постаје, као и сама песма, ванвремена. Значи, истинита реч учинила је да песма победи време. Све песме у којима је речена истина, ма када да су написане, савремене су. Тако су старогрчки и римски песници, већ хиљадама година, свим каснијим генерацијама савременици и чини се да се они свакој генерацији јављају не из прошлости, већ из будућности. Христос каже ученицима: „Небо и земља проћи ће, али ријечи моје неће проћи." …Наука реализује људску машту, чинећи чуда. Компјутер је чудо и постаје важнији од књиге, свемирски брод је чудо и постаје важнији од божанске тајне неба. Пренебрегава се, међутим, чињеница да комјутер још није успео да напише књигу, а свемирски брод да открије божанску тајну. Остаје истина да је од свих чуда највеће чудо – Реч…Верујући у цикличност дешавања треба очекивати да ће, ако је двадесети век био век технике, двадесетпрви век бити век поезије. Песма нас је одржала, њојзи хвала – рекао је, између осталог, у својој беседи песник Петар Пајић.
У музичком делу програма учествовали су виолончелиста Предраг Михаиловић и фрулаш Срећко Перчевић.

 

Print Friendly, PDF & Email