Покрет за децу „Три плус“, који већ пет година настоји да родитељима и деци из вишедетних породица олакша тежину свакодневице пројектом „Цена минус за 3+“, припремио је ново изненађење. Од наредне године, породице са троје и више деце које су се до сада пријавиле и оствариле право на поносну картицу, моћи ће да користе јединствену апликацију у свету „Три плус“. Ова апликација је софистицирано унапређење пројекта „Цена минус за 3+“, намењена свим пријављеним мајкама односно очевима који су у претходним годинама остварили право на поносну картицу која им је омогућавала попусте и привилегију у више од 2.500 објеката широм Србије.

Ову новину представници Покрета су представили Граду Краљеву на састанку са градоначелником и његовим сарадницима.

Градоначелник др Предраг Терзић је истакао да је Република Србија у последњих неколико година обезбедила низ погодности за породице са троје и више деце, али да није довољно да само држава брине о вишедетним породицама.

„Неопходно је да сви заједно – држава, градови и општине, али и удружења, радимо на томе да се Србија избори са белом кугом. Град Kраљево сарађује са Покретом за децу „Три плус“ и све породице са троје и више деце на територији нашег града имају могућност да добију попусте на цене „Топлане“, „Чистоће“ и „Водовода“. Како смо приметили да постоји велики број породица са троје и више деце које живе ван подручја где се обављају ове комуналне делатности, донели смо одлуку да тим породица омогућимо да добију финансијску помоћ. Захвалан сам великом броју предузећа са територије града Kраљева која су одлучила да смање цене услуга или робе за све вишедетне породице“, поручио је градоначелник нагласивши да у Kраљеву породице са троје и више деце имају могућност да по нижим ценама купују у продавницама обуће и одеће, продавницама рачунарске опреме, да цене за њих у апотекама буду ниже, а акцији су се придружили и стоматолози, педијатри, чак и продавнице ауто-делова, а све у циљу „да сви заједно кажемо велико хвала мајкама и очевима који имају троје, четворо или петоро деце“.

Терзић је казао да су на састанку разговарали и о другим могућностима да се помогне вишедетним породицама.

„Мислим да ћемо већ за неколико месеци имати још добрих вести за породице које имају троје и више деце. Град Kраљево наставља сарадњу са удружењем „Три плус“ у корист свих грађана нашег града“, рекао је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Како је истакао председник Покрета за децу „Три плус“ Владица Гавриловић, „лепо је када видите да нисте сами, а у овом граду и у овој држави то нећете бити“.

„Породице са троје и више деце су стављене у фокус борбе против беле куге јер то је једина гаранција да ће нас у будућности бити. Према истраживању Покрета за децу „Три плус“ – после доношења мера о финансијском подстицању рађања – за трећерођено 12.000 евра, за четврторођено 18.000 евра, односно у периоду од 2017. до 2021. године, има 16,1 проценат више трећерођене деце, а четврторођене 13,1“, навео је Гавриловић и истакао:

„Можете бити поносни на Град Kраљево који је одмах прихватио наш предлог за умањење рачуна јавних предузећа. Поред Чачка, Новог Сада и Пожеге, Град Краљево је један од представника добронамерних који је одобрио 30 одсто умањење ових рачуна, а брине и о вишедетним породицама на територији која није покривена овим погодностима“.

Како је приликом представљања мобилне апликације „Три плус“ у нашем граду речено, поред попуста, апликација ће родитељима донети и нове погодности и привилегије које до сада нису технички биле оствариве непосредним коришћењем поносне картице. Тако ће постојати лични QR код за сваког родитеља који је остварио право на поносну картицу, могућност бесплатног паркинга, развијена друштвена мрежа на апликацији у којој породице са троје и више деце могу да комуницирају како би размењивали или поклањали гардеробу, обућу, уџбенике, опрему… могућност плаћања рачуна са попустом, директног повезивања са Банком Поштанска штедионица која омогућава повољности, онлајн приступ „Три плус продавници“ за куповину са попустом, мапирање привредних субјеката учесника у програму „Цена минус за 3+“, нотификација и свакодневна обавештења од значаја за породице са троје и више деце.

ФОТО: Горан Шљивић

Print Friendly, PDF & Email