Материју заштите ратних војних инвалида, породица погинулих и цивилних инвалида у Србији тренутно регулише девет закона и двадесетак подзаконских аката, због чега је доношење новог Закона о борачкој и инвалидској заштити неминовност, рекао је Негован Станковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, који је у Краљеву данас боравио на позив Удружења учесника ратова 1991 – 1999. године.
Пре обраћања медијима, он је најпре одржао састанак са представницима овог удружења, помоћником градоначелника Радомиром Јовановићем и председником градске скупштине Сретеном Јовановићем.
„Остваривање права учесника ратова деведесетих најважнија је тема о којој смо разговарали, а посета државног секретара, који у Краљеву није први пут, показује да држава покушава да у што скоријем року реши и сва до сада нерешена питања“, рекао је, поздрављајући госта у име града, председник скупштине Сретен Јовановић подсетивши на велики број оних који су у ратовима 90-тих погинули или постали инвалиди.

Према речима државног секретара Негована Станковића који је у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике задужен за сектор борачко-инвалидске заштите, држава покушава грађанима да омогући што лакше остваривање права која имају. Он је похвалио односе које Град Краљево и локално удружење имају са ресорним министарством.
„Један од разлога моје посете је и контрола пројеката и утрошка средстава које смо одобрили Удружењу учесника ратова 1991-1999. године, а након ње могу да похвалим ово удружење које је једно од водећих у Србији“, рекао је државни секретар Станковић.

Према његовим речима, конкретан део разговоа односио се на комплекснију заштиту учесника ратова, пре свега дефинисање статута борца, преко заштите ратних војних инвалида, цивилних инвалида рата и породиц погинулих.
„Матеијал новог закона који ради стручна служба нашег министарства је у завршној фази и очекујемо да он буде усвојен најкасније до почетка наредне године“, прецизирао је државни секретар.

Нови закон имаће новине које предвиђају могућност да учесници ратова, у складу са одређеним критеријумима, буду преознати као борци и дадобију национално признање од државе. Закон ће предвидети и ревизију поступака рађених у протекле 22 године
Према речима Сретена Лазовића, председника Удружења учесника ратова 1991-1999. године, оболевање и смртност борачке популације знатно је повећана последњих година, а чланови удружења све теже излазе на крај и са егзистенцијални проблемима.

„Министарство је нашем удружењу одобрило два пројекта: један посвећен рехабилитацији бораца и други намењен активностима удружења са циљем спречавања повећања смртности, регулисању њихове здравствене заштите и остале помоћи борцима“, рекао је Лазовић.
Удружењу у Краљеву, за прву половину године, одобрено је 750.000 динара за рехабилитацију и побољшање социјално-егзистенцијалног положаја бораца, захваљујући чему је до сада на опоравак у хотел „Минерал“ у Богутовачкој Бањи, „Агенс“ у Матарушкој и „Меркур“ у Врњачкој бањи упућено 35 бораца.  Током последње две године пројектом рехабилитације обухваћено је стотинак чланова краљевачког удружења.

Европски суд за људска права у Стразбуру ускоро ће донети коначну пресуду по тужби резервисат Војске Југославије против државе Србије због, тврде резервисти неисплаћених ратних дневница током рата 1999. године. Расправа пред тим судом по жалби Србије одржана је 15. маја, а законски рат за доношење коначне одлуке, не и пресуде је 90 дана.
„У првостепеној одлуци тог суди пише да Влада Србије треба у одређеном року да направи план и програм доношења законских и других аката којима ће бити елиминисана дискриминација“ прецизирао је државни секретар Станковић.

Он је додао да у онима који су се са тужбом против државе појавили пред Европским судом за људска права у Стразбуру не види патриотизам, појашњавајући да није против остваривања било чијих права. Држава, како је објаснио, на тему исплате тзв. ратних дневница није радила ништа, јер се очекује само препорука суда, а ако жалба Србије буде одбијена, држава ће у одређеном року морати да одговори својим обавезама. Искључиво она, рекао је Станковић, а не разна удружења која данас покушавају да профитирају на наплати прављена измишљених спискова за наплату дневница.
На крају данашње посете државни секретар је са домаћинима положио венце на спомен обележје страдалима у ратовима 1991-1999 године.
.
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email