Полагањем венаца на гроб Јовану Петровићу Курсули, представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије – Краљево „Јово Курсула”, као и представници Града и Месне заједнице Цветке, одали су пошту народном јунаку.

Традиционално, у порти цркве у Цветкама, на велику Госпојину, 28. aвгуста 2021. године, парастосом и полагањем венаца, обележена је двеста oсма година од смрти Карађорђевог војводе – Јована Петровића Курсуле.

 У име Града, венац на Курсулин гроб положио је члан Градског већа града Краљева задужен за послове у вези са решавањем питања инвалида рата (војних и цивилних) и породица погинулих бораца Владан Вранић.

Председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије – Краљево „Јово Курсула” Милан Матијевић подсетио је да успомену на ову нашу историјску личност, чија дела и јунаштво представљају легенду, чувамо самим тим што смо његовим именом назвали многе школе, улице, подигли споменике у његову част.

 У жељи да наставе да негују културу сећања о  Курсулином јунаштву које се памти и два века након његове смрти, Матијевић је дао предлог да се уради мурал са Курсулиним ликом на Дому у Цветкама. Такође, како истиче, предложено је и да се у време манифестације „Курсулини дани”, која се одржава у поткопаоничким селима, направи „Курсулина трансверзала” путевима којима је Јован Петровић Курсула ишао у хајдуке.

Како је подсетио Матијевић, Курсула је био човек из народа, борио се у Првом српском устанку, у бојевима код Чачка и Карановца, на Руднику и на Мишару, у долинама река Лима и Увца, а учествовао је и у ослобађању Ужица, Ваљева, Нове Вароши, Сјенице и Лознице. Због храбрости и јунаштва у народу је био познат као „мегданџија”. Умро је у августу 1813. године од рана задобијених у боју на Делиграду, а сахрањен је код старе Цветачке цркве брвнаре, где су данас положени венци на његов надгробни споменик.

Print Friendly, PDF & Email