Данас је обележено седамдесет година од незапамћеног масовног стрељања недужних грађана града Краљева. Комеморативна седница Скупштине града Краљева, којом је председавао заменик председника Скупштине града Сретен Јовановић, почела је минутом ћутања у знак сећања на недужне грађане Краљева.
Након говора заменика председника Скупштине одржан је краћи програм у којем су учествовали, професор краљевачке Музичке школе „Стеван Мокрањац" – магистар Предраг Михаиловић који је извео први став концерта за виолончело Едварда Елгара, Биљана Талић, глумица краљевачког позоришта, казивала је стихове песме „ Октобарски ламент" песника и новинара Душана Стојића а свој рад на тему „ Краљевачки октобар" прочитала је ученица краљевачке гимназије Вања Поповић.
Тачно у 11.оо часова огласиле су се сирене и на краљевачком спомен гробљу полагањем венаца почео је помен стрељаним жртвама.
У име града Краљева венац је положио градоначелник града Краљева Љубиша Симовић у пратњи Вукмана Ракочевића, заменика градоначелника и Сретена Јовановића заменика председника Скупштине града Краљева.
Венце су положили и Мирољуб Аранђеловић, преживели са стрељања , у име Народне Скупштине Републике Србије, народни посланици из Краљева Иван Јовановић, Јован Нешовић, Никола Крпић и Срђан Спасојевић. Венце су положиле и делегације, Рашког управног округа, Војске Србије, Полиције, представници града Марибора, Народни посланик Јован Дамњановић и представници удружења и странака из Краљева.
Након полагања венаца одржан је парастос стрељанима који су служили свештеници Епархије жичке.
На крају помена окупљеним гостима и грађанима обратио се градоначелник града Краљева Љубиша Симовић који је у свом говору истакао да -" Нацизам није настао у Другом светском рату већ да је то облик вечног зла, што вековима опстаје поред сваког од нас. Спас од њега не може се наћи само у одрицању и одбијању, већ у препознавању и свести о томе да је сваки човек другачији и у том свом стању богат и у том богатству једнако вредан".
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email