Приликом обиласка Аеродрома „Морава“ у Лађевцима, в.д. директора Аеродрома „Никола Тесла“ Саша Влаисављевић је изјавио да је аеродром на чијем се челу налази у последње две године направио најбоље пословне резултате у својој историји, са профитом већим од 26 милиона евра, и да ове године очекују још боље резултате, што је предуслов да се окрену око себе и својим колегама пруже помоћ. Тако ће, како је најавио, техничке екипе већ следеће седмице видети шта је најнеопходније урадити и колика су средства потребна да се на Аеродрому „Морава“ у што краћем року оствари саобраћај. Он ће дати предлог на Надзорном одбору за помоћ од 300.000 евра, који ће потом бити упућен Влади РС на одобрење.

„Наше је да створимо предуслове да свака авиокомпанија може да слети. Имамо готов аеродром у који је уложено више од 10 милиона евра и у који треба још нешто мало уложити како би што пре био успостављен редован цивилни ваздушни саобраћај. Улога менаџмента „Николе Тесле“ је да оспособи све српске аеродроме, укуључујући и бањалучки. Морава ће добити апсолутну подршку“, рекао је Влаисављевић обилазећи Аеродром „Морава“ након састанка са представницима Војске РС, града Краљева и Рашког управног округа.

            Помоћник министра задужен за развој ваздушног саобраћаја у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Илић, приликом обиласка Аеродрома „Морава“, изјавио је да ће Влада наставити да ради интензивно на развоју ваздушног саобраћаја.

„Како би овај вредан инфраструктурни објекат почео да живи, потребно је наћи најповољнији модел који ће обезбедити његов одрживи развој. У најповољнијим економским условима треба омогућити нормално функционисање и редован авио-саобраћај“, рекао је помоћник министра.

Према његовим речима, потребно је договорити и почетак селекције запослених из овог краја који ће бити ангажовани да раде опслугу, прихват и отпрему ваздухоплова, путника, пртљага, робе, поште и других услуга које је неопходно да пружа овакав објекат на будућем међународном војно-цивилном аеродрому.

Да би аеродром могао да функционише дању, ноћу и у сложеним условима (магла, падавине), неопходно је опремити полетно-слетну стазу, од димензионисања тј. да има довољну дужину и ширину, до опреме која се уграђује на стазу – систем светлосног обележавања, који омогућава инструментални прилаз до писте (када видљивости нема, авион којим пилот управља, путем инструмената, користи сигнале са земље од уређаја који су уграђени у оси писте и они га доводе до тренутка додира).

„Да би се тако опремио аеродром, потребно је више средстава, али за иницијално коришћење, за долазак првих „low cost“, нискобуџетних превозника, оспособићемо аеродром да може да се користи у визуелним условима за летење, за шта је неопходно инвестирати 300.000 евра, како би се новоизграђена платформа испред путничког терминала повезала са полетно-слетном стазом. Планирали смо авионе типа „боинг“ 737 и 300 и авион А320“, рекао је Зоран Илић.

Према његовим речима, да би путници, роба, пошта могли да се процесуирају у складу са законима, треба опремити терминал, довести управу граничне полиције, а царина већ постоји у Краљеву. Биће неопходно да у смени буде бар 20 људи, а у првој години биће око 100 људи ангажовано.

„Аеродром „Морава“ ће, по завршетку коридора 11, а нарочито када почне градња коридора од Појата до Прељине, добити посебно на значају. Биће и пожељнији за све превозиоце, а ми ћемо имати комерцијалну понуду за авиокомпаније којој неке неће моћи да одоле.

            Како је истакао начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, аеродром треба да буде покретач развоја Рашког, Моравичког, Шумадијског, Расинског округа, јер су овде планирани индустријска зона, карго центар за извоз воћа и поврћа.

„Аеродром треба да омогући развој туризма будући да су у непосредној близини скијалишта и бање, да допринесе развоју ловног и спортског туризма, привреде, духовног туризма. Када коридор 11 буде изграђен, биће потребно сат-сат и по до главног града“, рекао је начелник РУО.

Аеродром „Никола Тесла“ је, како је речено, помогао са  200.000.000, Војска са 800.000.000 динара. Цео аеродром би требало да кошта 32 милиона евра – што би обухватило и набавку додатне земље, проширење полетно-слетне стазе, сву опрему око ње и друге неопходне пратеће објекте.

Градоначелник Краљева Томислав Илић је истакао да је ово наставак успешне сарадње са Владом Републике Србије.

„Локалној самоуправи је најпречи интерес оспособљавање аеродрома и ми смо у потпуности спремни да помогнемо око његовог пуштања у функцију“, поручио је градоначелник Краљева Томислав Илић.
          

Print Friendly, PDF & Email