Из буџета, а по основу Одлуке о проширеним правима из области социјалне заштите, Град Краљево обезбедио је пред почетак школске године три милиона динара за набавку школског прибора за 1.500 најугроженије деце од првог разреда основне, до последњег разреда средње школе. Како је саопштено на данашњој конференцији за новинаре Радомира Јовановића, помоћника градоначелника за социјална питања и спорт и Светлане Дражовић, директорке Центра за социјални рад, ова помоћ ће бити дистрибуирана преко Центра за социјални рад.

"Сваке године имамо све више суграђана који пред почетак школе имају проблем да набаве и најосновнији школски прибор за своју децу, што нас је определило за овакав вид помоћи", рекао је Јовановић, додајући да су са Центром за социјални рад договорени начини и критеријуми одабира оних који ће добити помоћ града.

Према речима Светлане Дражовић, директорке Центра за социјални рад, Одлука о правима из социјалне заштите ограничава број једнократних давања угроженим породицама, а социјални статус корисника све је гори.

"Већина њих искористи једнократна давања, па се пре почетка школске године јави додатни проблем, а ми не можемо да кршимо Одлуку о правима давањем ванредне помоћи", објаснила је Дражовић.

Према њеним речима, град ће са 2.000 динара партиципирати у набаци школског прибора.

"Јасно је да школски прибор не може да се набави са толико новца по детету, али помоћ ће ићи углавном вишечланим породицама, па ће тако породице са троје деце добити 6.000 динара што није довољно за набавку школског пибора, али ће свакако представљати помоћ", рекла је Дражовић.

Зарад одређивања критеријума, Центар за социјални рад је извукао листу свих корисника новчане социјалне помоћи и децу-сауживаоце новчаних социјалних помоћи, што је бројка од око 1.230-оро деце.

"Затим смо направили и додатне спискове оних који нису корисници новчане социјалне помоћи, али су у лошем материјалном статусу, што је на крају довело да према критеријумима предност имају вишечлане породице, породице без стабилних прихода, евентуално самохране мајке са проблемима у издржавању, али нећемо моћи да покријемо све суграђане", навела је Дражовић.

До сада, само на материјална давања, односно на једнократне новчане помоћи (не рачунајући плаћање трошкова попут станарине, струје и воде за кориснике објеката у социјалном становању), из градског буџета ове године је издвојено 17 милиона динара, од чега је 13 милиона динара издвојено за набавку основних животних намирница. Индикативно је да расте износ средстава која се угроженим категоријама дају за набавку лекова и здравствене услуге. Новина је и помоћ у набављању личних докумената кроз директне уплате институцијама које их издају, што за најугроженије категорије представља велику инвестицију.

Набавка уџбеника за најугроженије категорије односи се на ученике од петог разреда основне школе, будући да деца од првог до четвртог имају обезбеђене бесплатне уџбенике.

"Имали смо захтев ромске популације за набавку уџбеника, па смо направили критеријуме са Центром за социјални рад и покушаћемо да до почетка школске године издвојимо један део средстава и за набавку уџбеника за 67 ученика ромске популације", каже Јовановић.

То не значи да град неће покушати да обезбеди уџбенике и за неромску популацију, додао је позивајући донаторе да, уколико су у прилици, уплатом на рачуне Центра за социјални рад или Градске управе, помогну да се та идеја реализује. Јовановић је најавио да ће на наредној седници градске скупштине највероватније бити донета Одлука о формирању Центра локалних услуга до Нове године или у наредној буџетској години. То ће, како је појаснио, подразумевати нов начин финансирања и вид рада у пружању локалних услуга.

 

 

ДЕЛЕГАЦИЈА ЗЕЛЕНЕ ГОРЕ У ПОСЕТИ КРАЉЕВУ                                           15. август 2013.  

 

Проверени, стари пријатељ Краљева и Краљевчана, Виолета Харежлак, иначе заменица градоначелника братског града Зелена Гора у Пољској и њен сарадник Филип Чернецки, из Одељења за привреду и инвестиције у кабинету градоначелника Зелене Горе, гости су нашег града, а данас их је примио заменик градоначелника Милун Јовановић.

Током разговора је констатовано да је вишегодишња сарадња наша два града  најинтензивнија на плану спорта и културе. Она, како су истакле обе стране, траје на обострано задовољство, због чега се константно тежи ка будућем  проширењу односа братских градова и на привредну сарадњу.

„Веома се радујем што је сарадња наша два града настављена и у новим временима и што напредује из године у годину, а још сам срећнија што у размени између наших градова, годинама учествују деца и омладина", поручила је Харежлак, додајући да на младима остаје будућност.

Заменица градоначелника Зелене Горе оценила је да управо од тога како деца Краљева доживљавају посету Зеленој Гори, и деца из Пољске нашем граду, зависи сарадња два града у будућности.

Харежлакова пети пут борави у Краљеву, а како је навела, овогидишња посета јој је изузетно важна, јер сада долази као  и као заслужни грађанин града Краљева. Некадашњи братски градови, Краљево и Зелена Гора из Пољске, пре неколико година поново су успоставили блиске односе, прекинуте у време распада и ратних сукоба на подручју некадашње Југославије.

Поздрављајући госте из Пољске, заменик градоначелника Милун Јовановић нагласио је важност партнерстава два града, којима се подижуу капацитете и Зелене Горе, и Краљева.

„Наша досадашња сарадња је, верујем, добра основа и за привредну сарадњу. Иако сам свестан приличне удаљености Зелене Горе и Краљева, сматрам да она не би смела да буде препрека", навео је Јовановић.

Након посете локалној самоуправи, делегација из пољског града Зелена Гора обишла је и краљевачку библиотеку „Стефан Првовенчани," са којом су недавно успоставили сарадњу и чији ће представници бити гости Пољацима почетком септембра, када се у зеленој Гори одржава манифестација Дани грожђа – Винобрање.

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О ПОКРЕТАЊУ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА ОБНОВУ РАДА
         ЗАДУЖБИНЕ „АНЂЕЛКА И ТАТИЈЕ САВИЋ"

                                                                                                                              13. август 2013.

Фондација „Солидарност Србија" и Град Краљево сагласили су се о покретању иницијативе за обнову рада, односно оснивање Задужбине Анђелка и Татије Савић у Краљеву.   Протокол о оснивању Задужбине са, превасходно, просветно хуманим циљевима данас су потписали градоначелник Краљева Драган Јовановић и директор Фондације „Солидарност Србија" Владимир Илић.

„Током реализације тих циљева оствариваћемо комуникацију са институцијама, компанијама, привредницима и појединцима, јер је наш заједнички циљ да подигнемо свест људи о значају задужбинарства са почетка 20. века", рекао је данас обраћајући се новинарима градоначеник Драган Јовановић.

Локална самоуправа и Фондација „Солидарност Србија" покренуле су акцију да објекат „Задужбина", који припада Фонду „Анђелко и Татија Савић", приведу оригиналној намени. У тестаменту некадашњег краљевачког богаташа и добротвора из 1924. године наведено је да Анђелко Савић, зграду „Задужбине" на углу садашњих улица Милоша Великог и Хајдук Вељкове оставља сиромашној школској омладини и изнемоглима.

И град, и држава, скоро шест деценија игнорисали су вољу добротвора, а зграду Задужбине до марта 2004. године, односно до приватизације, користило је друштвено предузеће „Србија" из Краљева. Ипак, општина Краљево је и пре тога, односно 1997. године обновила жељу тестатора да својим завештањем помогне сиромашним ученицима и развоју стваралаштва.

          Фондација „Солидарност Србија" је организација која у Србији управља задужбинама и легатима и учествује у изградњи и опремању објеката за смештај деце без родитељског старања.

„Фондација „Солидарност Србија" основана је 1967. године, а осим већ поменуте делатности помаже и изградњу објеката за старе и болесне, стипендира и помаже школовање деце без родитељског старања и деце из материјално угрожених породица", појаснио је директор Фондације „Солидарност Србија Владимир Илић.

Он је додао да је потписивање Протокола само први конкретан корак, па је најавио и будуће активности на прикупљању средстава за обнову рада Задужбине, санацију и рестаурацију објекта, како би зграда била у функцији коју јој је тестатор и наменио: помоћ сиромашној деци вароши Краљева.

Фондација „Солидарност Србија" активна је на територији целе Србије, а у Краљеву је, као суоснивач департмана за социјални рад на Факултету за медије и комуникацију покренула оснивање Одељења за медије и комуникацију, односно њене Катедре за социјални рад на којој сада студира десетак студената из Краљева. Ова Фондација добила је ендавно на коришћење и стотинак квадрата куће у Рибници коју планирају да адаптирају и опреме је за бесплатан боравак деце лошијег материјалног стања која у Краљеву похађају школу или студирају, а нису из нашег града.

          У једној од порука онима који ће доћи иза њих, Анђелко Савић записао је да хуманост постоји само целовита, јер „ако за једне важи, а за друге не – престаје да буде хуманост". Зато је време, речено је на конференцији за новинаре, да овим гестом и град испоштује жељу великог краљевачког добротвора, јер „мало доброте према човеку више вреди него сва силна, а ничим доказана љубав према целом човечанству".

 

 

Print Friendly, PDF & Email