Академија поводом обележавања Видовдана, посвећена свим српским жртвама на Косову и Метохији и региону, названа „Породице не одустају у трагању за истином и правдом“, у организацији Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, одржана је у граду Краљеву.

Академија је посвећена великој трагедији која се догодила на Косову и Метохији – отмици шеснаест сељана села Дојнице крај Призрена, спаљивању и нестанку села са лица земље, великом празнику Видовдану, као и обележавању двадесет две године рада Удружења.

Према речима председнице Удружења Верице Томановић, циљ је био да се на Академији окупе све породице које живе на територији Краљева и околине. Она је истакла да је неопходно да се питање избеглих и несталих брже решава како би породице пронашле свој мир и достојно одале пошту страдалима, будући да се трага за још 572 неразјашњена случаја нестанка.

Како је навела, све трагедије су се углавном дешавале након потписане резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 односно након 10. јуна 1999. године.

„С правом очекујемо да Међународна заједница која је на Косову и Метохији и институције у Приштини интензивно раде на проналажењу чланова наших породица, будући да  већ 23-24 године безуспешно трагамо за својима“, нагласила је Верица Томановић.

Према статистичким подацима којима Удружење располаже, 20 одсто је нестало пре НАТО бомбардовања, пет за време агресије, а чак 75 одсто након доласка мировних снага.

На Академији је приказан и документарни филм, веома емотиван и потресан – „Трагом истине… Где су?“, као сведочанство трагичних догађаја на Косову и Метохији на основу веродостојних казивања чланова породица. Филм је преведен на енглески, француски и немачки, како би зверства над српским живљем била представљена свету.

У име Града Краљева, чланове породица киднапованих и несталих поздравио је заменик градоначелника Вукман Ракочевић.

„Тешко је разумети у потпуности бол и патњу другог, али као људи можемо да разумемо са чиме се сусрећете, шта сте преживели… Мора се живети – због оних који су нестали, који су киднаповани, све у циљу да се макар сазна истина. Људи који нису доживели нешто слично, не могу да знају до краја о чему се ту ради. Могу да кажем, у име града Краљева, и своје име, покушаћемо да помогнемо колико год то може локална самоуправа и локалне институције“, рекао је Ракочевић на Академији Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији.

Он је истакао да би волео да породице у перспективи имају бољу подршку свих институција, наше државе, држава из региона, Међународне заједнице, како би, што им је најбитније и најпрече – сазнали истину.

„Каква год да је, лакше је живети са истином. А ако би још могло да се нађу починиоци, да буду кажњени, осуђени, можда би то било делимично, мало задовољење правде, која, нажалост, тешко да ће бити достигнута. Све остало је у Божјим рукама. А људи могу да се потруде да помогну у овом послу, што ће локална самоуправа у Граду Краљеву и да уради“, казао је заменик градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић пожелевши члановима породица киднапованих и несталих да буду истрајни, храбри, да живе живот, јер „они који су нестали и киднаповани живе пуним животом једино у њиховим срцима, мислима, сећањима“.

Print Friendly, PDF & Email