Приликом посете граду Краљеву, амбасадорка Републике Чешке Њена екселенција Ивана Хлавсова састала се са градоначелником Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Пријему код градоначелника присуствовао је и извршни директор националне канцеларије Адвентистичке развојне и хуманитарне организације „Адра“ Игор Митровић. Повод посете је успешан завршетак пројекта „Унапређење система подршке деци са интелектуалним инвалидитетом на територији града Краљева и свечано отварање сензорне собе у просторијама ШОСО „Иво Лола Рибар“, која је резултат заједничког рада организације „Адра“, града и школе. Донатор је била Амбасада Чешке Републике у Србији. 

„Разговарали смо, између осталог, и о тренутној ситуацији у Краљеву и региону, о могућностима економске сарадње. Ми ћемо са задовољством пренети привредницима и удружењима у Чешкој контакте и интересовање људи овог региона за економску сарадњу. Било је речи и о путу Србије ка ЕУ, што Чешка веома снажно подржава“, рекла је Њ. е. Ивана Хлавсова.

Градоначелник Краљева је захвалио амбасадорки на посети, уз жељу да ова прва посета буде само једна у низу, као и организацији „Адра“, која Краљеву већ помаже после мајских поплава.

Након састанка, амбасадорка је посетила ШОСО „Иво Лола Рибар“, где је свечано отворена сензорна соба, први терапијски простор у Краљеву који омогућава овакав третман. Деца са израженом недовољном стимулисаношћу у овој соби добијају адекватне стимулусе, након чега су спремна за учење и друге активности. Ону децу код које је изражена хиперсензитивност и претерана осетљивост на неке надражаје, адекватно обучени дефектолози у контролисаној ситуацији стимулишу на посебан начин како би тај ниво био смањен.

Сензорна соба се показала као значајно средство у развоју психомоторног система деце која имају ову врсту проблема, каже Игор Митровић, директор „Адра“ Србија, партнера у овом пројекту.

Собу ће моћи да користи 50 деце месечно којима је овакав вид третмана потребан.
 

Доајен дипломатског кора, амбасадор Палестине Његова екселенција Мохамед Набхан, и конзул Талал Елзик састали су се са градоначелником града Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима. Једна од тема састанка била је и братимљење града Краљева и палестинског града Хеброна. Амбасадор је истакао сличност у судбини и менталитету палестинског и српског народа.
         „Ми смо у много чему слични, слично се осећамо и схватамо једни друге. То нас подстиче да сарађујемо, да нађемо додирне тачке. Данас смо ту, и опет ћемо доћи да видимо могућности сарадње у разним областима привреде. Ми смо заинтересовани за развијање сарадње у области туризма са Краљевом и околином, за улагање у разне облике привређивања, месну индустрију на пример. Желимо да ојачамо везе између палестинског и српског народа, успоставимо братимљење Краљева и Хеброна, које ће имати јако позитиван одјек на обе стране“, рекао је амбасадор Палестине.
         Град Хеброн налази се тридесетак километара од Јерусалима. Познат је по виновој лози, поврћу, грнчарским и стакларским радњама и старим базарима. У њему се налази Универзитет Хеброн и Палестински политехнички универзитет. Други је најсветији град за све три религије.

         „Надам се да ће на једној од наредних седница Скупштине предлог о братимљењу, који ми подржавамо, бити на дневном реду. Разговарали смо и о конкретним потезима шта би то и како могло да се уради на поспешивању развоја краљевачке привреде, али и туристичких потенцијала. Надам се да ћемо се ускоро врло брзо срести, и то у друштву палестинских и српских привредника, и почети конкретну сарадњу која би значила и упошљавање привреде града Краљева“, изјавио је градоначелник Краљева Томислав Илић.
            
Како је објаснио амбасадор Палестине, они настоје да у Србију доведу инвеститоре из неких богатих арапских земаља које обилују нафтом, а палестински инвеститори су заинтересовани за улагање у области фармацеутске и прерађивачке индустрије.


 

 

Print Friendly, PDF & Email