После посете председника Србије Томислава Николића Белорусији, прве на тако високом нивоу после 17 година, Белорусија је заинтересована да подигне степен размене са садашњих око 150 милиона долара на пола милијарде долара, рекао је данас у посети Краљеву  амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев.
Он се у нашем граду сусрео са градоначелником Краљева Драганом Јовановићем, а посетио је и Концерн „Фабрика вагона"
Према речима амбасадора Чушева, Белорусија је заинтересована, пре свега за сарадњу својих предузећа са предузећима у Србији која припадају машинској и тешкој индустрији, грађевинарству, као  и за заједничке послове на пољу саобраћаја и транспорта.
„Једна од додирних тачака је и сарадња у заједничкој производњи вагона и њиховом заједничком пласирању на тржиште трећих земаља, пре свега оних које су некада припадале Покрету несврстаних, али и на тржиште Царинске уније Русије, Белорусије и Казахстана у оквиру које важи Споразум о слободној трговини", рекао је амбасадор Чушев.
Он је најавио да ће нова делегација из Белорусије у „Фабрику вагона" доћи за месец-два дана и да је његов долазак само увертира у оно што би могло да уследи након што  краљевачко предузеће посети и делегација машинских стручњака  за вагоноградњу из Белорусије.
Од данашњих домаћина очекују да у наредне две недеље сачине бизнис-план са прецизном понудом страни заинтересованој за опоравак краљевачког концерна који тренутно има око 780 радника, од којих су само трећина производни радници.
Према речима Бошка Славковића, директора „Фабрике вагона", ово предузеће сачувало је капацитете, али опоравак и спас фабрике зависе од недостајућих обртних средстава.
„Ранија процена Агенције за приватизацију била је да „Фабрика вагона" вреди око 12,5 милиона евра, али је капитал предузећа у међувремену порастао због инвестиција које су у последње две године биле око 600.000 долара", навео је Славковић.
Он је додао да уз урачунату амортизацију „Фабрика вагона" реално вреди управо поменутих око 12,5 милиона евра, али да су велико оптерећење дугови држави и за плате радницима.
После посете „Фабрици вагона" амбасадор Чушев био је гост градоначелника Краљева Драгана Јовановића који се у име Градске управе, у име својих сарадника и у своје лично име захвалио амбасадору Чушеву којег, како је рекао, у Краљеву већ сви сматрају за осведоченог пријатеља.
„Подсећам да је до братимљења Краљева и града Гродно у Белорусији дошло управо на иницијативу амбасадора Чушева, када смо и обећали да ћемо осим културне и историјске сараддње, њено тежиште пребацити на економски план, јер је то оно што је најважније у односима Србије и Белорусије", оценио је градоначелник Јовановић.
Према његовим речима, посета током које је амбасадор Чушев у Краљево дошао да испита модалитете будуће сарадње само је наставак приче започете пре две недеље у разговорима у Минску председника Србије Томислава Николића и председника Белорусије Александра Лукашенка.
„Након што инжењери „Фабрике вагона" за две недеље израде бизнис план, мешовити тимови биће у стању да за истим столом сагледају економску оправданост идеје о заједничком послу", рекао је градоначелник Краљева.
Он је додао да локална самоуправа чини све на опоравку некадашњих краљевачких гиганата:
„Иако као град немамо ингеренција, не седимо скрштених руку и заиста чинимо све да опоравком ова два гиганта, али и других предузећа повратимо економску стабилност у овај град, како бисмо запослили што више људи". У знак пријатељства између два народа и побратимства два града, градоначелник јовановић је амбасадору Владимиру Чушеву поклонио књигу која обрађује теме произникле из српске традиције са поруком да „у животу постоје само оне границе које човек сам себи зацрта". Ако граница нема – нема ни неостижних циљева.

 

 

Print Friendly, PDF & Email