&nbsnbsp;                                 04.децембар 2014. године

Амбасадор Републике Бугарске у Републици Србији Његова екселенција Ангел Димитров, са сарадницима, посетио је наш град. Приликом своје прве посете Краљеву, амбасадор се састао и са челним људима града Краљева, са градоначелником Томиславом Илићем на челу.  

„Ако хоћеш да упознаш једну државу, треба да изађеш из главног града. Драго ми је што сам у Краљеву, у делу Србије у којем се налазе корени српске државности. Краљево је град који живи у савременом ритму“, рекао је амбасадор.

Састанак са представницима града Краљева био је прилика да се, како је истакао, види шта Краљево као град може да пружи у економском и културном погледу. То је, према његовим речима, прилика да се са челницима града Краљева успостави боља сарадња и поведу разговори на тему економске сарадње, евентуално неких инвестиција у Краљеву, будући да у Србији има озбиљних инвеститора из Бугарске.

Градоначелник Краљева Томислав Илић, уз изразе захвалности амбасадору Бугарске и његовим сарадницима на посети, истакао је значај разговора о привредној, туристичкој сарадњи.

„Наша предузећа већ имају сарадњу са предузећима из Бугарске, као нпр. „Корали“, „ЈУ Кеопс“. Видећемо шта још можемо да понудимо бугарским партнерима.

И у наредној години трудићемо се да имамо што више посета амбасадора и чланова Владе РС, јер превасходни наш циљ је да инвеститори дођу у наш град и да запослимо Краљево“, истакао је градоначелник.

Посета делегације бугарске амбасаде, предвођене Његовом екселенцијом амбасадором Димитровим, уприличена је поводом програма који је краљевачка Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ организовала – „Са децом око света – Бугарска“ и, као главни догађај, представљање „Повељиног“ додатка „Препоручено“, посвећеног савременој бугарској причи „Прича од 20 лева“ у преводу Елизабете Георгиеве.

Према речима директорке библиотеке Драгане Типсаревић, блиске културне, историјске, духовне везе спајају два народа суседа, који имају исте корене писмености. Она је истакла да су данас многи српски писци радо читани у Бугарској, да краљевачки писац Горан Петровић, српски академик, спада у најчитаније српске писце у Бугарској, а да наша библиотека има изузетно плодну сарадњу са библиотекама у Свилану и Шуману.

Приликом боравка у Краљеву, представници амбасаде Бугарске посетили су и манастир Жичу.
 
 
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email