Једанаесточлана делегација Републике Белорусије на челу са Генадијем Свидерским, замеником министра индустрије у тој земљи и Владимиром Чушевим, амбасадором Белорусије у Србији, током дводневне посете нашој земљи данашњи дан је издвојила за посету Крагујевцу, Чачку и Краљеву, где су у друштву градоначелника Краљева Драгана Јовановића и директора „Фабрике вагона" Бошка Славковића обишли погоне некадашњег гиганта и разговарали о могућностима за евентуалну сарадњу.

            Према речима белоруског заменика министра индустрије Генадија Свидерског, простор за напредак у сарадњи на економском плану између Србије и Белорусије постоји.

            „Један од пројеката везан је за проширење лепезе белоруских пољопривредних машина у Србији, други је везан за „Фабику вагона" и заједничку производњу вагона, а трећи је везан за путнички саобраћај, будући да се у белоруској фабрици „МАЗ" од белоруских делова склапају аутобуси са погоном на гас", нагласио је Свидерски.

            И амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев сложио се да је сарадња могућа, уз прецизну поделу послова од којих би се део радио у производним капацитетима три фабрике вагона у Белорусији, а део у Краљеву.

„Наше фабрике вагона су младе, немају искуства као ваша, али и ми имамо нека достигнућа. Ваша „Фабрика вагона" позната је годинама, сада је у реструктурирању, па се надам да ће сарадња бити узајамно корисна", прецизиао је амбасадор Чушев.

Краљевачка „Фабика вагона" данас има око 780 запослних, од чега само трећину представљају производни радници. Након неуспеле приватизације, локална самоуправа очекује да ће за некадашњег гиганта ускоро бити пронађен стратешки партнер.

„Овде смо у потрази за најбољим решењем за успостављање сарадње, јер капитал „Фабрике вагона" од 12,5 милиона евра није занемарљив, али овом предузећу недостају обртна средства", рекао је градоначелник Драган јовановић и подсетио да је Републике Белорусија и члан Царинске уније заједно са Русијом и Казахстаном, што представља додатну шансу.

Делегације Србије и Русије састаће се у Минску почетком октобра на редовној седници Мешовитог владиног комитета за економску и трговинску сарадњу.

„Додирне тачке које омогућавају сарадњу наше две земље из области машинства, тешке индустрије, грађевинарства, саобраћаја и транспорта", навео је градоначелник Јовановић.

Према речима амбасадора Чушева, посебан интерес за сарадњу постоји између побратимљених градова, као што су Краљево и Гродно, Крагујевац и Могиљов и Чачак и Барановиче.

„Нека међурегионална сарадња већ постоји, а ми на овај начин планирамо да пронађемо нове додирне тачке сарадње, везане не само за куповину и продају, већ и за форме заједничких предузећа, склапање белоруске технике овде у Србији и заједничке наступе на трећим тржиштима", заокружио је мисију посете амбасадор Владимир Чушев.

 Обим спољнотрговинске размене две земље ове године је повећан за 25 одсто. Србија у Белорусију извози робе у вредности од 35, а увози у вредности 44 милиона динара.


 

Print Friendly, PDF & Email